2024. március 28., csütörtök

Bagolysuli az oviban

A környezettudatosságra nevelést minél fiatalabb korban kell kezdeni – A kishegyesi óvodában járt az általános iskola környezetvédelmi szakcsoportja

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola ökológiai szakcsoportja, a Bagolysuli már két éve működik. Főként környezetvédelemmel foglalkoznak, de együttműködnek a helyi civil szervezetekkel és a helyi közösséggel is, mondta el Tamara Bulatović földrajztanár, a szakcsoport vezetője. A Greenhead Környezetvédelmi Egyesület aktivistái például rendszeresen tartanak előadásokat a szakcsoport tagjainak. A Bagolysulinak kb. 25 tagja van, a plakátkészítési akcióban pedig 11 gyermek vett részt, számolt be a szakcsoport vezetője, majd arról is szólt, hogy a csoport tagjai szeretik a környezetvédelmet, legtöbbjük tagja a környezetvédelmi egyesületnek is. Bulatović szerint fontos, hogy ezek a gyerekek megtanulják a környezetvédelemmel kapcsolatos tudnivalókat, és a későbbiekben tovább adják másoknak is.

A Bagolysuli mostani akciójának keretében különböző környezetvédelmi tematikájú plakátokat készítettek. Céljuk, hogy a legkisebb korosztály figyelmét is felhívják a környezetvédelemre, tudtuk meg a szakcsoport vezetőjétől.

– Az iskolánk elsős, másodikos és harmadikos osztályaiban már jártunk és most az óvodát is sorra vettük. Az akció keretében a szakcsoportunk által készített plakátokat bemutatjuk a gyerekeknek. Ezekről kiderül, hogy mi szennyezi és károsítja a környezetünket, és az is, hogy mi, mint egyének, mit bírunk tenni, hogy megvédjük ettől a Földet. Konkrétan hat témát dolgoztunk fel: a globális felmelegedést, a levegő szennyezését, a talajvíz szennyezését, bemutattuk, hogy mi hogyan tudjuk védeni a környezetet, egy plakáton az látható, hogy mi mit kapunk a természettől, az utolsó plakát pedig a biológiai sokszínűségről szól, a növények, az állatok és az ember kölcsönhatásáról – számolt be a szakcsoport vezetője.

A Bagolysuli Kishegyes mellett a bácsfeketehegyi és a szeghegyi óvodákban és iskolákban is be szeretné mutatni a plakátokat, valamint az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat központjába is el akarnak látogatni, tudtuk meg Bulatovićtól.