2024. április 20., szombat

Előkészületek a tagosításra Csókán

Csak nyerhetnek vele a termelők – A monarchiabeli térképeket ideje lenne lecserélni
Csókán bemutatták a tagosítás tervét

Csókán bemutatták a tagosítás tervét

A csókai községben megkezdődtek a tagosítás előkészületei, belátható időn belül elvégzik a termőföldek tagosítását, így az apró nadrágszíjparcellák helyett egyesített földterületeken gazdaságosabban folyhat a mezőgazdasági termelés. A községi kataszteri hivatalban a mind a mai napig legmérvadóbb és legprecízebb térképek még az Osztrák–Magyar Monarchia idején készültek. Ezeken a kopott, a közepén már lukas és foszló szélű térképeken a parcellák még ölben vannak feltüntetve, a régi mértékegységet minden alkalommal át kell számolni, konvertálni az értékeket, és csak azután derül ki, hogy hektárban mekkora területről is van szó. Az idejétmúlt, a terepi viszonyokat nem tükröző nyilvántartás megnehezíti a földingatlanok adásvételét is.

– A múlt héten Csókán járt dr. Toša Ninkov, az Újvidéki Egyetem Műszaki Technológia Karának tanára, aki nagyszámú érdeklődő előtt ismertette a csókai kataszteri községet érintő, tagosítással kapcsolatos tennivalókat. Bemutattuk, hogy mivel jár a tagosítás, és milyen előny várható tőle. A csókai határban található földterületek tulajdonviszonyait nem tükrözi megfelelően a kataszteri nyilvántartás. Sok esetben másvalaki műveli a földet, nem pedig az, akinek a nevére be van jegyezve. Az évek során egy-egy földterület olykor többször is gazdát cserélt, de ennek nincs nyoma a nyilvántartásban. A legtöbb megörökölt föld új tulajdonosa nincs bevezetve a földhivatali nyilvántartásba, ami sok esetben megnehezíti a községi adminisztráció munkáját – mondta a professzor.

Amint azt Balázs Ferenc polgármester elmondta: a csókai kataszteri községben a tagosítás 4300 hektár termőföldet, szántót, gyümölcsöst, legelőt érint. Érinteni fogja az építkezésre szánt területeket is Csóka településen. A munkálatokat mihamarabb el kell kezdeni, végső ideje rendbe rakni a tulajdonjogi viszonyokat. A földművesek eredményesebben gazdálkodhatnak majd az egy tagba kerülő nagyobb parcellákon, energiát és időt spórolhatnak meg. Az építkezési telkek adatainak a felvétele és frissítése hozzájárulhat a még nem legalizált épületek, ingatlanok mielőbbi bejegyzéséhez is.

A tagosítás érzékenyen érinti a földtulajdonosokat, akik ezer szállal kötődnek az ősi jussukhoz, az örökségükhöz. Sokan aggódnak, hogy esetleg a jobb minőségű termőföldjük helyett majd alacsonyabb kategóriába tartozó szántót kapnak, míg mások jobb földhöz jutnak.

A tagosítás mindenképpen önkéntes alapon fog történni, a földtulajdonosok beleegyezése nélkül nem jöhet létre parcellacsere. A tagosítás megkezdésére, a várható költségek lefedésére a községi költségvetésben az idei évre beterveztek 20 millió dinárt, amelynek jelentős részét az állami földek bérbeadásából irányították át erre a célra. Hogy mennyibe fog kerülni a tagosítás, nem lehet megjósolni, mindenesetre a költségek nagyobb részét az állam fedezi.

A következő lépés lesz a tagosítás lefolytatását végző szakmai bizottság megalakítása, amiről a községi képviselő-testület dönt. A munkálatok elvégzésére közbeszerzési pályázatot ír ki a község.