2024. március 29., péntek

Bajban a tejtermelők

A szabadkai Imlek sorra tiltja le a tejátvevő állomásokat – A felsőhegyi Napredak szövetkezet vasárnaptól ismét átveszi a tejet
Ingoványos talajra került a tejtermelés

Ingoványos talajra került a tejtermelés

Január elsejével a szabadkai tejgyár beolvadt a belgrádi Imlek tejgyárba: a tulajdonos, a Salford befektetői csoport úgy ítélte meg, hogy egyszerűbb és olcsóbb lesz az ügyvezetés egy közös cégen belül. A tejtermelőkre nézve az integráció nem maradt következmények nélkül, amiről saját tapasztalatai alapján számolt be lapunknak Sándor József, a felsőhegyi Napredak Földműves-szövetkezet igazgatója:
– Várható volt, hogy az Imlek megszigorítja a tejfelvásárlás feltételeit, szigorítottak a minőségi ellenőrzésen. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Salford kezében lévő Imlek, a Bambi és a Knjaz Miloš ásványvízgyár egy csomagban elkelt, az új pénzügyi csoport lépett a színre. Február elseje óta drasztikusan megszigorították a tej minőségi ellenőrzését. Ez nem azt jelenti, hogy korábban nem ellenőriztük a tej minőségét, de újabban hetente jön az ellenőr, de nem a tejtermelőket ellenőrzik egyenként, hanem az átvevőhelyeket vizsgálják.
Amennyiben az előírásoktól kicsit is eltér a minőség, első esetben figyelmeztetik az átvevőhely fenntartóját, és egy hétre bezárják, második alkalommal már 15 napra, azon túl pedig az átvevőhelyet felszámolják.
– A Napredak is feketelistára került, egyik nap kaptunk egy értesítést, hogy a január 21-ei tejben magasabb volt a baktériumok száma a megengedettnél. Két napra rá telefonon jelezték, hogy letiltanak bennünket egy hétre. Ugyanez előtte megtörtént az adahatári és a martonosi átvevőhelyen. Több tucat tejtermelővel működünk együtt, őket érzékenyen érintette az egyhetes kiesés. Vasárnap indítottuk újra a tejátvételt, naponta 700–800 liter tejet veszünk át a termelőktől.
A tejtermelőket a tejátvevés és -minőség körül kialakult problémák miatt megbeszélésre hívtuk a szövetkezetbe, hogy elejét vegyük az újabb letiltásoknak. Az új helyzetben mindenkinek fokozottan oda kell figyelnie a higiéniára és a minőségre. A tejtermelők megértették a probléma lényegét, de így is akadt olyan tej, ami nem ment át az alkoholos teszten. A behozott tejből mintát veszünk, és azt 75 százalékos alkohollal keverjük össze, amennyiben a tej összeugrik, azt jelenti, hogy megindult az erjedése. Naponta akad 2-3 ilyen minta, ezeket kénytelenek vagyunk visszaküldeni, ha nem akarjuk, hogy újból letiltsák a Napredak tejátvevő állomását. Minden tejtermelőnek felelősséggel kell viszonyulnia a minőségi követelményekhez. A tejpiacon monopolhelyzet alakult ki, válogathat a tejfeldolgozó.
Folyamatosan hol az egyik, hol a másik átvevőhelyet csukatják be. Odáig fajult a dolog, hogy a múlt hét végétől környékünkön már nyolc tejátvevő helyen állították le a tejátvételt minőségi problémákra hivatkozva. A leginkább érintett felvásárló a Gere Kft., amelynek legalább fél tucat átvevőhelyét tiltotta le az Imlek. Egy hét lefogása alatt 30-40 ezer liter tej átvevését tagadta meg minőségi problémákra hivatkozva a szabadkai tejüzem, ez már óriási probléma a termelőink számára – mondta Sándor József.
A tájátvételi tilalom jelenleg érvényben van a felsőhegyi régi szövetkezetben, a tilalom érinti még a kevi, a buránysori és a bogarasi átvevőhelyeket is. Más községekben ugyancsak több átvevőállomást tiltottak le, ami egyértelműen az átvett mennyiség jelentős lefaragását jelenti. A fogyasztás visszaesett, a hazai tejet olcsó külföldi tejjel, illetve tejporral pótolják, hogyisne, amikor az EU-ban óriási tejfelesleg halmozódott föl, amit tovább dagasztott az Oroszországba irányuló élelmiszer-kivitel leállítása.
A horvát kézben lévő zombori tejgyár is csökkentette a felvásárolt tejmennyiséget, a minőségi kritériumok fokozott ellenőrzése mellett a nyers tej felvásárlási árát máris csökkentették két dinárral. A tejgondokkal párhuzamosan a jószághizlalás terén is hasonlóan nagyok a gondok, már száz dinárért sem kell a hízósertés – mondta a szövetkezet igazgatója.