2024. március 28., csütörtök

Tíz éve irtották ki a Szalma családot

Egy évtizede hiába keresik a hattagú horgosi család gyilkosait – Momir Lazić zentai ügyvéddel hét éve végeztek – Továbbra sem tud eredményt felmutatni a rendőrség

Immár tíz éve múlt, hogy január 24-én ismeretlen tettesek kegyetlen módon meggyilkolták a horgosi Szalma család hat tagját. Egy évtizede nyomoz – már ha még nyomozni lehet – a rendőrség a példátlan mészárlás elkövetői után. Eredménytelenül. Szinte hihetetlen, hogy ennyi év után sem derült ki, hogy ki a megrendelője és kik a végrehajtói a kegyetlen mészárlásnak. Ugyancsak homály fedi továbbra is, hogy ki ölte vagy ölette meg 2007-ben a zentai Momir Lazić ügyvédet, e gyilkosságnak is már hét esztendeje.

Az évek során számos változás, személycsere, létszámváltozás történt a rendőrség berkeiben is. Rendőrök jöttek, nyomozók mentek, és félő, hogy az idő az esetleg megmaradt nyomokat is teljesen elhomályosítja. Profi bérgyilkosok lehettek az elkövetők? Nem hagytak nyomot, amin el lehetne indulni, vagy ha vannak is potenciális gyanúsítottak, bizonyíték hiányában senki ellen sem tudtak a hatóságok vádat emelni.

Horgoson tíz éve, február elsején vékony hótakaróra ébredt a falu, csak a Szegedi út 21. szám alatti két családi házban honolt síri csend, senki sem seperte el a havat, senki nem jött ki a házból már napok óta. Egy teljes héten át nem kereste senki a Szalma családot, majd csak február 3-án bukkantak a 65 éves Szalma József és felesége, az 59 éves Jolán, fiuk, a 40 éves Nándor, 34 éves felesége, Nelli, valamint gyermekeik, a 8 éves Bettina és a 12 éves Dávid holttestére. A mészárlás elkövetőinek bőven volt idejük eltűnni, úgy tűnik, végérvényesen nyomuk veszett. Szó szerint nyomtalanul eltűntek.

A családfő, Szalma Nándor állítólag Magyarországon tetemes adósságokba keveredett, milliós tartozásai voltak euróban, amit nem tudott megadni, a hitelezője vagy hitelezői pedig megunták a várakozást, és a tartozás „rendezésének” a legbrutálisabb módját választották.

A feleség, Nelli családjának vegyeskereskedése volt Horgoson, és ebből terebélyesedett ki a családi vállalkozás. Nagyban termelték az almát meg az őszibarackot. A többhektáros gyümölcsösben számos falubeli dolgozott, akiknek feltűnt, hogy valami nincs rendjén a Szalma család háza táján, ami elsősorban a növekvő bizalmatlanságban, a rejtőzködő titkolózásban nyilvánult meg. Mintha valami súlyos teher nyomasztotta volna a családfőt. A helybelieknek feltűnt, hogy az anya templomba kezdett járni a gyerekeivel. Tartottak valamitől, vagy féltek valakitől? Mindenesetre visszahúzódóvá, zárkózottá vált a Szalma család. Nem volt jellemző faluhelyen autóval vinni a gyerekeket az iskolába, majd autóval menni értük. Tartottak valamitől vagy valakitől, és ez a valami be is következett, ez a valaki brutálisan lecsapott a Szalma családra, három generáció hat tagját küldve a sírba.