2024. március 28., csütörtök

Új lehetőségek feltérképezése

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar vendégül látta a Pécsi Tudományegyetem küldöttségét

Egyebek között a kapcsolatok elmélyítésére és a lehetőségek feltérképezésére került sor a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Pécsi Tudományegyetem küldöttségének találkozóján. Erről számolt be dr. Zádori Iván, a Pécsi Tudományegyetem felnőttképzés és emberi erőforrás fejlesztési kar gazdasági dékánhelyettese:

– A Pécsi Tudományegyetem egy viszonylag nagy egyetem, tíz karral működik, és több mint húszezer hallgatója van. Karainkon minden szinten, az alapképzéstől, a doktori, illetve szakirányú továbbképzésig, különféle képzések széles kínálatát tudjuk biztosítani az érdeklődő hallgatóknak. Egy pályázati projektum kapcsán érkeztünk Vajdaságba. Egyfajta viszontlátogatás is ez, hiszen az Újvidéki Egyetem küldöttsége tavaly nyáron Pécsett járt, és most lehetett forrást szerezni arra, hogy ezt a látogatást viszonozhassuk. Újvidék után Szabadkát vettük célba, hogy az itteni kollégákkal is találkozzunk. A projektum fő célja a kapcsolatépítés, az a fajta hálózatosodás létrehozása, amely a mai világunkban nagyon fontos a felső oktatásban. Erre törekszünk mind intézményi szinten, mind személyi szinten is, akár oktatói-hallgatói csereprogrammal vagy tudományos területen kifejtett tevékenységgel – hallottuk a pécsi egyetemi küldöttség vezetőjétől, ehhez kapcsolódva pedig a két egyetem együttműködésének fontosságát hangsúlyozta dr. Lepeš Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja is.

– Szabadka és Pécs között nincs nagy távolság, Pécsett pedig sok doktori iskola működik. Csak a mi karunkról hatan vannak Pécsett doktori iskolában, és ez elmélyíti a kapcsolatunkat Ezúttal megbeszélésünk tárgyát képezi a többi szak mellett a tanítóképzés is, az esetleges későbbi közös fejlesztési folyamatokat megvalósítása. A tanító- és óvóképzés ugyanis nemcsak Vajdaságban kezd munkaerő-felesleget produkálni, hanem Magyarországon is, viszont egy adott tanári csapat mindenképpen kompetens abban, hogy a szakok bővülését eredményezze. Ez így van Pécsett, akárcsak a mi karunkon is, ahol két új szakot tervezünk nyitni. Ezenkívül fontosnak tartjuk a csereprogramokat is, amelyek talán az elmúlt években kevésbé működtek, de most már Szerbia-szerte nagyobb teret kapnak – mondta dr. Lepeš Josip.