2024. április 25., csütörtök

Az idén ön is hajtogathat mobilt

A nyár végén még a fél centiméter vastagságú okostelefonon ámultak a fogyasztók. Azóta már meg kellett barátkozniuk a vékonyabb vetélytárssal is, a kínai Vivo (gyártó) cég 4,75 milliméter vékonyra „lapított” készülékeivel.

Egyéb különlegességek is akadnak a telekommunikációs okosvilágban, melyek közül kiemelkedik az egykor a Nokiánál dolgozók alapította Jolla cég színváltós telefonja. Ez előtt is sokan fejet hajtottak már. Sőt a konkurencia, a Samsung egyik készüléke ezt szó szerint is megtette. Galaxy Note Edge modelljét ugyanis (az egyik szélénél) hajlított kijelzővel kezdte gyártani, ami ugyancsak osztatlan sikert aratott a piacon.

A dél-koreai cég ezért gőzerővel készül a teljesen meghajlítható kijelzős mobiltelefon előállítására. Az ilyen modelleket akár félbe is lehet hajlítani a kijelzőnél.

A félbehajtható kijelző látványos megoldás, de önmagában még kevés az üdvösséghez. Kellenek még hozzá illeszkedő hardvereszközök, például hajlítható akkumulátorok is.

A Samsung már évek óta dolgozik a „flexibilis” megoldáson, s úgy tűnik, az eredmény sem maradt el. Az idén már bizonyosan megkezdődhet a különös megoldású termék sorozatgyártása.

A „hajtogatós” eszközöket várhatóan 2015 utolsó hónapjaiban vehetik kézbe a felhasználók. Lee Chang-hoon, a Samsung üzleti stratégiai csoportjának alelnöke arra számít, hogy cége az év végére havonta már legalább 30 000 hajlítható kijelzőjű készüléket fog üzemszerűen előállítani.

Ebből az is következik, hogy 2016-ban egyedülálló kapacitásokkal rendelkezik majd a piacon, s így egyeduralkodóvá válhat a területen. Elképzelhető, hogy a konkurencia eszközeibe is a Samsung „adja” az új típusú kijelzőket, ezáltal pedig a legnagyobb beszállítóvá válhat.

A Samsung nemrég azt is jelezte, hogy az idén alaposan, csaknem egyharmaddal megnyirbálja a jelenleg még árusított mobiltelefon modelljeinek számát. A modellritkításra azért van szükség, mert túlságosan sok típus készül a cégnél. A dél-koreai multi azt ígéri, hogy a készüléktípusok csökkentésével (lényegesen) olcsóbb lesz a gyártás, ami végül a kiskereskedelmi árak érzékelhető csökkenését eredményezheti.

Az eladási ranglistán elfoglalt hely pedig legalább olyan fontos a Samsung számára. Az okostelefon-értékesítésben ugyanis szeretné megőrizni vezető pozícióját, amelyet tavaly a harmadik negyedévben eladott 78,1 millió okoskészülékkel még magabiztosan uralt. Igaz, ez a mennyiség már (bő 8 százalékkal) elmaradt a 2013 harmadik negyedévében eladott 85 milliónál.

Ennél már csak az a nagyobb baj, hogy az értékesítésben tapasztalt csökkenés miatt (csaknem 9 százalékkal) szűkült a cég piaci pozíciója is. Mindazonáltal a jelenlegi 24 százalékos részesedésével még mindig az övé az első hely.