2024. március 28., csütörtök
KÖZÉP-BÁNÁTBAN

Minden hatodik vállalati számla zárolva

Az Agroživ húzza vissza Bégaszentgyörgy gazdaságát (Fotó: Kecskés István)

Az Agroživ húzza vissza Bégaszentgyörgy gazdaságát (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki Körzeti Gazdasági Kamara legfrissebb kimutatása szerint továbbra is súlyos helyzetben van Közép-Bánát gazdasága. Ezt a nagyszámú zárolt számlaszám is szemlélteti.
A Szerbiai Nemzeti Bank kényszermegfizettetési osztályának kimutatása szerint 2014 decemberének utolsó napján az 5294 bejegyzett közép-bánáti vállalat és vállalkozó 866 számlája volt zárolva, vagyis a régió vállalatainak 16,4 százaléka, azaz minden hatodik fizetésképtelen volt. Nyilván ez az arány nem javult az év első hónapjában sem.
A zárlat alá került számlák száma a 2013-as évhez képest igaz némileg (1,6 százalékkal) csökkent, de az összes tartozások összege megközelíti a 9,5 milliárd dinárt. Ez pedig 3,5 milliárd dinárral (58 százalék) több, mint 2013-ban volt. Egy év megszakítás nélküli számlaszámzárlat alatt 377 vállalat volt, ennél is hosszabb ideig pedig 489 vállalat volt fizetésképtelen.
Nagybecskerek város vállalatainak adóssága 5,7 milliárdról 6,1 milliárd dinárra emelkedett. Rekorder a bégaszentgyörgyi község, ahol az adósság a korábbinak a hatszorosára, 464 millióról 2,8 milliárd dinárra nőtt. Ehhez elsősorban az csődbe jutott Agroživ baromfivágóhíd járult hozzá. A múlt év közepétől munka nélkül maradt több mint hatszáz dolgozójuk, nekik több havi bérrel tartozik a vállalat. Ezek a dolgozók már csak a szerbiai kormány által ígért szociális programban reménykedhetnek.
A gazdasági kamara értékelése szerint a kifizetések törvénybeli szigorítása 2013-ban hozott némi javulást, de 2014-ben ennek hatása megszűnt. Ugyanakkor az is szembetűnő, hogy a vállalkozók fizetőképessége tavaly javult. A 2014-es évben hét százalékkal kevesebb vállalkozói számla volt zárolva, a tartozások összege pedig 216 millió dinárról 187 millióra csökkent.