2024. március 29., péntek

Pályázatírókat képeztek Zentán

A szülőföldön való megmaradás egyik feltétele az eredményes pályázás

Európai uniós projektmenedzsment-képzés megnevezéssel két hónapos tanfolyamot szervezett Zentán a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány. A képzés részvevői, a zentai és a környékbeli községekből érkezett több mint húsz hallgató szombaton a városháza Andruskó-termében vehette át az uniós pályázatírási és vezetési módszerek alapjainak a megismerését igazoló tanúsítványt. A képzés befejezését igazoló dokumentumokat Bunford Tivadar, a Háló igazgatója adta át:

– A Halót 2009-ben alapítottuk meg azzal a céllal, hogy segítsük a közösségépítést, az itthon maradást, a szülőföldön való boldogulást, a területfejlesztést. A szervezet egyik fő tevékenységi köre a projektmenedzser-képzés. A képzésekben, tanfolyamokon már több száz fiatal és kevésbé fiatal vett részt az elmúlt öt-hat év alatt. Közösségünk égető problémájává vált a gazdasági, megélhetési okokra visszavezethető tömeges elvándorlás, amely érzékenyen érinti a vajdasági magyar közösséget, de nem csak azt. Nekünk az a kötelességünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, hogy a távozók legalább egy része hazatérhessen. Megmaradásunkért mindent meg kell tennünk, és ennek egyik alapja a pályázatírás, erről szól a világ, a különböző alapokból képzett pályázatírókkal tudunk támogatásokat, pénzt lehívni az ötleteink megvalósításához – fejtette ki Bunford Tivadar.

A projektmenedzsment-képzés hallgatóinak gratulált Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere is, aki kiemelte, hogy a civil szervezetek és az önkormányzatok működése napjainkban nagyban függ a hazai és az európai uniós pályázatokon való sikeres részvételtől. Egyre több uniós alap nyílik meg Szerbia előtt, amelyeken csak képzett projektmenedzserek segítségével tudunk megjelenni, pályázni és a megnyert pályázatokat a közösség javára hasznosítani. A zentai önkormányzatnak tavaly több mint harminc kisebb-nagyobb összegű sikeres pályázata volt

A novemberben kezdődött, öt hétvégét felölelő harmincórás tanfolyam előadója, Molnár Verona magiszter, szakmai koordinátor elmondta, hogy Zentán nagyon jó kis csapat verődött össze, amelynek tagjaival öröm volt együtt dolgozni, a képzés minden elemében kreatívan részt vettek, használható ötletekkel, a saját lakó- és munkakörnyezetükből vett példákon gyakorolták a projektírás alapjait. Az előadások témakörei között szerepelt többek között a projektötletek kialakítása, a projekttervezési elvek és technikák, a költségvetés tervezése, a pályázati anyagok összerakása, a pénzügyi elszámolás fortélyai stb.