2024. április 25., csütörtök
AGROŽIV

Az államvezetéssel akarnak tárgyalni

A dolgozók megszakították a bégaszentgyörgyi községi képviselő-testület ülését
A bérlő nem vett vissza mindenkit  (Fotó: Kecskés István)

A bérlő nem vett vissza mindenkit (Fotó: Kecskés István)

A bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfifeldolgozó kompánia sztrájkoló dolgozóinak egy csoportja – a Függetlenség Ágazati Szakszervezet vezetésével – megszakította a községi képviselő-testület pénteki ülését. Azt követelik a helyi hatalomtól, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy az államvezetés fogadja a csődbe jutott baromfivágóhíd dolgozóinak képviselőit, hogy a munka nélkül maradt dolgozók elmondhassák, milyen problémákkal kellett szembenézniük az elmúlt hónapokban.

Jovica Katić, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet vezetője és a sztrájkbizottság elnöke a helyi parlament képviselőnek elmondta, hogy a dolgozók legfontosabb kérdése az, hogy miért maradtak munka nélkül, és hogy ki áll a MibrasBG kompánia mögött, amely bérli a csődeljárás alatt álló baromfivágóhidat.  A szakszervezeti vezető nyomatékosította, hogy addig nem engedik meg a helyi parlament működését, amíg nem teljesítik a tiltakozók követeléseit. Mint mondta, a képviselő-testületnek nem is kell üléseznie, ha képtelen szembesülni és megoldást találni az ilyen problémákra.

Predrag Amižić, az Agroživ igazgatója közölte, hogy a vezetés tartja magát ahhoz a minapi megállapodáshoz, amelyet a vágóhíd tulajdonosával kötöttek. Eszerint a munka nélkül maradt ötszáz dolgozó megsegítésére február végéig szociális programot fogadnak el, és ennek anyagi hátterét az idei köztársasági költségvetésből biztosítják. Ugyanakkor megerősítette, hogy az Agroživ két legkomolyabb potenciális stratégiapartnere az olasz Veroneze kompánia és a jelenlegi bérlő, a MibrasBG hazai társaság.