2024. április 24., szerda

Szennyvíz a védett területre

Bűzlő hígtrágya folyik a csókai Árenda disznófarmról a védett sziki növények és állatok élőhelyére

Hétfőn délelőtt szemerkélő esőben kerestem föl a Csóka–Feketetó közötti úttal párhuzamosan elterülő Kopó néven ismert, S-alakban húzódó szikes mocsarat, amely a ritka növény- és állatfajairól vált ismertté a természetvédők körében. A Kopót kettészelő betonút mentén a közeli Árenda disznófarm irányából bűzös, zavaros szennyvíz folyt az előzetes védelem alá helyezett lapályos terület irányába.
A jószágfarm vezetőjének elbeszélése alapján a hígtrágya-ülepítő medence már tavaly sem tudta befogadni a farmról kifolyó szennyvizet, ami szétfolyt a tározótól keletre elterülő termőföldekre. A farm vezetése kézenfekvő megoldásnak látta, hogy a fölösleges szennyvizet belevezessék a farm közelében egy dűlő távolságra található Kopóba.
Az agresszív nitrogénvegyületeket, ammóniát és más, az élővilágot károsító anyagot tartalmazó szennyvizet előzetes engedélyezés nélkül sehol sem szabad nagymennyiségben tárolni, ennek ellenére a legtöbb jószágfarmról a talaj felszínén vagy a talajvízbe jutva nagy területek szennyeződnek be.
A csókai önkormányzat környezetvédelmi felügyelője, Dušanka Kliska jegyzőkönyvet készített a szennyvíz védett területre történő illegális bevezetéséről, és az esetről értesítette a tartományi illetékes vízügyi felügyelőséget, amelynek a hatáskörébe tartozik a hasonló esetek kivizsgálása.
A községi környezetvédelmi felügyelő tájékoztatta Nikola Petrovićot, a Rét Mezőgazdasági Birtok vezetőjét, hogy mielőbb tegyék meg a szükséges intézkedéseket, és állítsák le a mezőgazdasági birtokhoz tartozó Árenda jószágfarmról a Kopóba történő szennyvízlevezetést. A farm vezetőjével folytatott megbeszélés alkalmával lehetséges megoldásként szóba került egy, a régi tározó melletti új szennyvízülepítő medence kialakítása, de ez egy hosszabb folyamat része lehet, azonban addig is megoldást kell találni az egyre halmozódó, a környezetre ártalmas szennyvíz környezetkímélő tárolására.
A jószágfarm engedély nélküli szennyvíz-elvezetése nem maradhat jogi következmények nélkül, még akkor sem, ha a jószágfarm üzemeltetője nem volt tisztában, hogy védett természeti értékek károsodhatnak. Mindenképpen engedélyköteles tevékenységnek számít a szennyvíz elevezetése, tárolása és kezelése is.