2024. április 25., csütörtök

Trepča kérdése elnapolva

Belgrádnak sikerült elérnie a koszovói törvényjavaslat visszavonását – A szerb fél mielőbb tárgyalni kíván a vagyon elosztásáról

A Koszovóban található szerbiai vagyon kérdése akkor merült fel, amikor a pristinai adminisztráció bejelentette, hogy átveszi a Trepča kohászati-bányászati üzemet egy új törvény elfogadása révén. A törvénynek hétfőn kellett volna napirendre kerülnie a koszovói képviselőházban, a kormány azonban az utolsó pillanatban visszavonta a jogszabályt.

Aleksandar Vučić miniszterelnök azon a véleményen van, hogy mielőbb meg kell nyitni a koszovói vagyon sorsával kapcsolatos kérdéseket. Meg kell előzni egy olyan helyzetet, melyben Szerbia minden vagyonát elveszítené az éj leple alatt, s arra ébredne, hogy már csak egy-két kisvállalatról tárgyalhat – állapította meg a kormányfő. A hétfői sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a hétvégén intenzív diplomáciai tevékenységet folytattak a Trepča helyzetének rendezése érdekében. Most a koszovói vezetőséggel és az észak-koszovói szerbek képviselőivel is egyeztetni kell az ügyben. Vučić beszámolója szerint a szerb kormánynak sikerült időközben kisebb előrelépéseket elérnie a téma kapcsán. Mint mondta, a törvényes előírások, valamint a brüsszeli megállapodás értelmében is csak ezután kell a tárgyalófeleknek megnyitniuk a vagyonügyi kérdéseket. A miniszterelnök állásfoglalása szerint e lépést mielőbb meg kellene tenni. Arra a kérdésre, hogy szerinte a nemzetközi közösség hogyan viszonyul majd a vagyon elosztásához, Vučić azt válaszolta, szerinte e témakörben Szerbia semleges álláspontra számíthat. Közölte, hogy az ügy érdekében az elmúlt napokban igyekezett visszafogott magatartást tanúsítani és nem reagálni a Koszovóból érkező olyan megjegyzésekre, melyek szerint „Szerbia még ma is a miloševići törvények szellemében jár el”, vagy „Vučić azt mondta, hogy Koszovó Szerbia bölcsője.”

MÁSFÉLMILLIÁRDOS TARTOZÁS

A koszovói kormány úgy döntött, hogy visszavonja a parlamenti eljárásból a közvállalatokról szóló törvény módosítását, melynek értelmében átvette volna a Trepča irányítását is. Arról számoltak be Pristinában, hogy Trepčáról egy külön törvény rendelkezik majd a jövőben. A Beta hírügynökség tudósítása szerint a koszovói fél azért szánta el magát egy ilyen döntés meghozására, mert a javasolt törvénymódosítások nem határozták meg a trepčai üzem hitelezőkkel szembeni kötelezettségeinek teljesítési határidejét. A legkézenfekvőbb megoldásnak azt találta a kormány, hogy egy külön jogszabályt dolgozzon ki a koszovói gazdaság számára meglehetősen fontos láncszemnek számító üzemről. Az említett kormányülésen részt vettek a Szerb Lista tagjai is és egyetértettek a törvénymódosítási javaslat visszavonásáról meghozott döntéssel. A Koha Ditore napilap egyébként a nap folyamán már korábban beszámolt arról, hogy lehetséges egy ilyen végkifejlet. A lap információi szerint Isa Mustafa koszovói kormányfő mindenekelőtt azért döntött így, mert nem tudni, hogyan törleszti majd a Trepča a céget terhelő mintegy 1,4 milliárd eurós tartozást. A Koha szerint Mustafa vasárnap este hozta meg végleges döntését, miután megbeszéléseket folytatott a legbefolyásosabb nyugati államok nagyköveteivel. A Beta hírforrásainak értesülései szerint a Trepčáról szóló új törvény előkészítéséhez és annak parlament elé terjesztéséhez egy hétnél mindenképp több időre lesz szükség.

MINDEN JOGI ÉS DEMOKRATIKUS ESZKÖZT BEVETNEK

Függetlenül attól, hogy a koszovói kormány visszavonta a közvállalatokról szóló törvény módosítási javaslatait, az észak-koszovói szerbek hétfőn Zvečanban, Zubin Potokon és Leposavićon is tiltakozó megmozdulást szerveztek a pristinai adminisztráció terve miatt. A szerbek ellenzik, hogy a koszovói kormány közvállalattá alakítsa a kohászati és bányászati vállalatot. Azt követelték, hogy a kérdés megvitatását mielőbb tűzzék napirendre a brüsszeli dialógus folytatása során. A foglalkoztatottak szakszervezete, melynek a Trepča 3300 munkása képezi a tagságát, határozottan ellenezte a koszovói törvény elfogadását és a szerb kormány érveinek, álláspontjainak figyelembe vételét sürgette. A szakszervezet, mint annak vezetője közölte, be fog vetni minden jogi és demokratikus eszközt annak érdekében, hogy betartassák a szerbiai kormány döntéseit, a munkások követeléseit. A hétfői tüntetéshez csatlakoztak más zvečani és mitrovicai közvállalatok foglalkoztatottjai is.