2024. április 16., kedd
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁRUNK

Pofon

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK

Ön szerint tartani kell-e környezetünkben is a párizsihoz hasonló terrortámadástól?

   Mindenre fel kell készülni, bárhol történhet hasonló: 72 (22%)

   Nem tartom valószínűnek, de megtörténhet: 167 (51%)

   Kizárt dolog, a mi térségünket biztosan elkerüli a terrorizmus: 90 (27%)

Lapunk olvasói, legalábbis a heti internetes kérdésünkre választ adók fele nem tartja valószínűnek, hogy a párizsi terrorista támadáshoz hasonló történhet környezetünkben.

A szerbiai lapok karikaturistái józan megfontolásból nem provokálják a muszlim vallásúakat, mint, ahogyan azt a francia szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo újságírói teszik a szerkesztőséget ért véres terrortámadás után is. A Mohamedet ábrázoló karikatúrákkal tovább hergelik a muszlimokat. A korlátlan sajtószabadság zászlajára tűzött gúnyrajzok feldühítették a muszlim világot, a vallási fanatizmus tüzére olajat önteni óriási felelőtlenség, a felcsapó lángokban keresztény templomok és ártatlan emberek százai, ezrei halnak tűzhalált.

Felvetődik a kérdés: megéri gúnyolódni más hitével, vallásával?

A Fülöp-szigeteki körutazáson tartózkodó Ferenc pápa röviden és tömören fogalmazott:

– Barátom, ha szidod az anyámat, ne lepődj meg, ha pofont kapsz! Ez a kiprovokált pofon akkorát csattant, hogy nem győzzük számolni a halottakat.

Kiből, hogyan lesz a demokratikusnak mondott Európában, az Európai Unióban szent háborút hirdető iszlám dzsihádista harcos?

A képlet egyszerű: második generációs bevándorló, az évtizedekkel korábban az EU-ba letelepedett muszlim család fiúgyermeke, iskolázatlan, sikertelen az életben és nincs munkája. Amikor Franciaországnak tíz, Németországnak pedig öt százaléka muszlim, akkor nem nehéz kiszámítani, hogy több százezer EU-állampolgárra illik rá a képlet. Az említett tulajdonságokkal rendelkező muszlim férfiak közül csak minden századikat sikerüljön megfertőzni vallási fanatizmussal, az eredmény: az EU országaiból ezrével jelentkeznek önként a fiatal muszlim férfiak az Iszlám Állam hadseregébe, amely immár Irak és Szíria jelentős részének meghódítása után hadat üzent a Mohamedet gyalázó Európának is.

Az említett képlet azonban nem csak a fiatal, EU-ban felnőtt muszlim férfiakra érvényes. A napokban bejárta a világsajtót annak a két fiatal osztrák, alig húszéves lánynak a fotója, akik szarajevói bosnyák menekült családok gyermekeiként tetőtől talpig feketébe öltöztek és irány az Iszlám Állam. A közösségi oldalukon üzenték, ne is keresse őket a család, ők már az IÁ elkötelezett szolgálói. Hiába az osztrák iskola, a vér nem válik vízzé!

Az amerikai és a brit külügy képviselői csütörtökön randevúznak Londonban, az Iszlám Állam elleni harcra szerveződött koalíció többi tagjával együtt vitatják meg, mit kellene tenni a dzsihádista szervezet teljes megsemmisítése érdekében. A találkozón szó lesz az IÁ soraiban harcoló külföldi zsoldosokról, a szervezet elleni katonai kampányról, értsd, a hadviselés kiterjesztéséről, az IÁ pénzforrásairól és kommunikációjáról, illetve a térségbe irányuló humanitárius segélyekről.

A nyugati koalíció iraki és főleg afganisztáni korábbi beavatkozásainak eredményeit, vagy mondhatnánk eredménytelenségét már ismerjük. A műholdakról vezérelt cirkálórakétákkal lehetetlen megállítani a szélsőséges vallási fanatikusok előretörését. Az önként halálba menőkkel szemben a csillagháborús technológia csődöt mondott.

A cselekvés kényszere a háborús konfliktus eszkalálódását és a terrorcselekmények gyakoribbá válását hozza magával, mindennek az árát pedig újból az ártatlan, békés civil lakosság fogja megfizetni világszerte. A tenni akarás legelső lépése lehetne a muszlimok további provokálásának a beszüntetése, legyen az a Charlie Hebdo vagy bármi más.