2024. március 28., csütörtök

Véglegesen lakat alatt a Déli Áramlat

Felfüggesztik az újvidéki székhelyű Déli Áramlat Szerbia kft. munkáját

Az orosz Gazprom hivatalosan is felfüggesztette a Déli Áramlat kiépítési munkálatait Szerbiában – nyilatkozták az orosz vállalat illetékesei.

Nem tűnhet nagyon meglepőnek ez a kijelentés, hiszen már jó ideje arról beszélnek a szakértők, hogy a nagyszabású orosz projektum kútba esett. A kérdés viszont az, hogy mi lesz a Déli Áramlat Szerbia nevű újvidéki céggel, amelyet kizárólag az orosz gázvezeték kiépítése érdekében alapítottak meg. Tovább sürgeti a kérdés megválaszolását az a tény is, hogy maga a Gazprom a cég többségi tulajdonosa.

A székvárosi vállalat munkatársai elmondták, cégük még aktív, sorsa azonban a részvényesek döntésétől függ, vagyis leginkább a Gazprom illetékeseinek végszavától, hiszen ők rendelkeznek a részvények többségével (51 százalékkal).

Az orosz képviselet az újságírók kérdésére csak annyit válaszolt, hogy mivel a Déli Áramlat gázvezeték munkálataival leálltak, ezért felfüggeszti a Déli Áramlat Szerbia kft. munkáját is.
Vojislav Vuletić energetikai szakértő szerint az újvidéki cég napjai meg vannak számlálva, hiszen a vezeték projektumának törlésével a vállalat „életben tartása” csak veszteséget termelne a Gazpromnak.

– Most, hogy nem lesz a vezetékből semmi, az oroszoknak pénzkidobás tovább fizetni a cég költségeit. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Gazprom teljesen lemondott a Déli Áramlat kiépítéséről, viszont pár évig biztosan nem lesz előrelépés ebben az ügyben, addig pedig teljesen felesleges finanszírozni a székvárosi vállalatot – húzta alá a szakember.
Egyébként a Déli Áramlat Szerbia offshore vállalat, amely a Szerbiai Kőolajipari Vállalat épületében működik. Negyven alkalmazottja van, amelyeket a Gazprom fizet. A vállalat részvényeinek fennmaradó 49 százaléka a Srbijagas kezében van.