2024. április 18., csütörtök

Živković a falakon kívül

Az Új Párt elnöke továbbra sem vehet részt a Szerbiai Képviselőház munkájában

Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke elutasította Vladimir Pavićević, az Új Párt képviselőjének kérését, hogy Zoran Živković pártelnök ismét részt vehessen a parlament munkájában. Gojković közölte, hogy Živkovićot a közelmúltban 20 munkanap erejéig tiltották ki a képviselőházból, ez pedig még nem járt le.

Pavićević nem ért egyet a házelnökkel. Elmondta, hogy Živković csütörtökön megpróbált bejutni a parlament épületébe, ezt azonban megakadályozták.

– Živkovićot jogtalanul gátolták meg abban, hogy bejusson a parlament épületébe. Egyetlen dokumentum, határozat sem létezik, amely igazolttá tenné ezt a fellépést – érvelt Pavićević.

Gojković viszont kitart amellett, hogy döntése jogos. Živković múlt év végén az egyik ülésen sértegette Igor Bečićet, a folyamatban lévő ülés elnöklőjét, aki emiatt több alkalommal is figyelmeztette, majd Bečić végül eltávolíttatta Živkovićot az ülésről és a parlament épületéből, magyarázta Gojković. A parlament ügyrendje ilyen esetekben 20 munkanapos tilalmat rendel el a képviselő számára, fűzte hozzá Gojković.

Az incidensre a képviselőház december 22-én kezdődő és tizenhat órás vitát követően egy nappal később végződő ülésén került sor. Az idei állami költségvetésről folytatott vita igencsak felkorbácsolta a kedélyeket, ordítozás, szitkozódás és fenyegetőzés jellemezte az ülést. Živković az egyik pillanatban a „marha” szóval illette az ülés elnöklőjét. A leghevesebb indulatokat az ülésen részt vevő Aleksandar Vučić szerb kormányfő azon felszólalása váltotta ki, amelyben arról beszélt, hogy Szerbia nem tud kilábalni a bajból a reformok végrehajtása nélkül, valamint, hogy a pénzügyi intézkedések már most is eredményekkel szolgálnak, mivel gazdasági fellendülést lehet megfigyelni az országban.

Miután eltávolították az ülésteremből, Živković az újságíróknak azt mondta, semmi olyant nem tett, ami szemben állna a parlamenti élettel. Hozzátette, többször megpróbált válaszolni a kormányfő ellene megfogalmazott vádjaira, de az ülést vezető „elnöklő jegykezelő” azt mondta, „úgy viselkedik, mintha a kocsmában lenne”. Egy nappal később az ÚP elnöke azt állította, nem is Igor Bečićnek szánta a „marha” jelzőt, hanem a Szerbiai Képviselőházban történteket jellemezte a lehető legenyhébben és legpontosabban.

Egyesek vagy nem ismerik az ügyrendet, vagy szándékosan megszegik, értékelte csütörtökön az ÚP elnöke, mondván, hogy soha nem kapott írásos döntést arról, hogy mennyi ideig nem jelenhet meg a képviselőházban.

– Tovább folytatódik a Szerbiai Képviselőház degradálása. A végzésben sehol nem írja, hogy huzamosabb ideig kitiltottak a parlamentből, vagy azt, hogy meddig tart a tilalom. A közvélemény tisztában van azzal, hogy a szóban forgó ülésen először a kormányfő, majd az elnöklő sértegetett. Tekintettel arra, hogy hogyan viselkedik a parlamenti többség, ellenem szóló ítéletük semmiféle értéket nem közvetít, ugyanakkor eljárási módjuknak köszönhetően népszerűségem jócskán növekedett – taglalta Živković.

Marjan Rističević, a Szerb Haladó Párt képviselője az ügy kapcsán közölte, hogy a Živkovićéhoz hasonló esetekben a parlament nem állít össze semmiféle írásos határozatot arról, hogy a képviselő meddig nem vehet részt a képviselőház munkájában. A parlament ügyrendjében egyértelműen az áll, hogy ha valakit olyan ülésről távolítanak el, amely 20 napnál hosszabb ideig van folyamatban, akkor adott személy a következő 20 munkanapon nem léphet be a képviselőházba, fűzte hozzá Rističević.