2024. március 29., péntek

Az építőipar éve

Zorana Mihajlović: Ki kell használniuk a kínálkozó lehetőségeket a hazai építőipari és gépipari cégeknek

– Az idén hatalmas lendületet vehet a szerb építőipar, nem kell majd félni az ebben az ágazatban dolgozóknak attól, hogy munka nélkül maradnak – jelentette ki a közszolgálati televízió reggeli műsorának adott nyilatkozatában Zorana Mihajlović kormányalelnök, közlekedési, építési és infrastrukturális miniszter. Azt mondta, 2015 az építés és a fejlődés éve lesz, az építőiparon belül pedig mindenekelőtt a lakásépítések és a nagyberuházásokból származó projektumok lesznek jelentősek.

Mihajlović arról beszélt, hogy a folyamatban lévő útépítési és vasúthálózati projektumok összértéke eléri a 3,5 milliárd eurót, ehhez az összeghez azonban még hozzá kell az idén adni az újabb projektumok értékét is: a Belgrád–Bar vasútvonal felújítását és azokat a szerbiai felújítási munkálatokat is, amelyek nyugati-keleti és északi-déli irányban javítanak az összeköttetéseken. A legfontosabb projektumként a 10-es közlekedési folyosó kiépítését, valamint a Belgrád és Budapest közötti vasútvonal felújítási munkálatainak kezdetét emelte ki a miniszter. Úgy fogalmazott, hogy a 10-es korridor befejezésének nagyon nagy a jelentősége, anélkül ugyanis nem állíthatjuk, hogy Szerbia a Keletet Nyugattal lehető leghatékonyabban összekötő országnak számít. Arra a kérdésre, hogy mikorra készülhet el a szóban forgó útvonal, elmondta, reális elvárásnak számít, hogy 2016 végéig átadják azt. Meggyőződésének adott hangot, hogy a korridor használatba helyezését követően visszatérnek Szerbiába mindazok az átutazók, akik ma más országokat használnak összeköttetésként, mert Szerbia a legolcsóbb és legkifizetődőbb útvonalnak számít majd. Ezt ki kell tudnunk használni, értékelte Zorana Mihajlović.

Bejelentette, hogy hamarosan újabb megbeszélésekre kerül majd sor a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítéséről, s arra emlékeztetett, hogy a szerb parlament által elfogadott új törvény lehetővé teszi, hogy a munkálatok is elkezdődjenek, legkésőbb az ősz beálltakor.

Mindez, összegezte a miniszter, a szerbiai építőipari, gépipari vállalatok alkalmazásának lehetőségét hordozza magában, melyeknek fel kell készülniük arra, hogy éljenek e lehetőséggel. Mint hozzátette, az előttünk álló hónapban hatékonyan fognak dolgozni azon, hogy a hazai cégek megfeleljenek az elvárásoknak.