2024. április 25., csütörtök

Jövőbe látó kormányfő

Mahmut Bušatlija: Hogyan tudhatta Aleksandar Vučić előre, hogy hány ajánlat érkezik majd be a versenypályázatra?

A szerb kormány hétfőn elfogadta az Esmark Europe amszterdami bejegyzésű, az amerikai Esmark Steel Goup alapította cég ajánlatát a smederevói Acélművek 80,01 százalékos részvénycsomagjának felvásárlására. A felek között hamarosan megkezdődnek a szerződéskötési tárgyalások. A korábbi bejelentések értelmében a szerződést legkésőbb január 31-én kellene aláírni.

Miután a korábbi tulajdonos, a U.S. Steel 2012-ben egy amerikai dollárért eladta a szerb kormánynak a 2003-ban megvásárolt, majd veszteségesen működtetett acélműveket, a kormány két versenypályázatot írt ki, ezekre azonban senki nem jelentkezett. A harmadik versenypályázatra három ajánlat érkezett, ám ezek közül csupán az Esmarké felelt meg a szabályoknak.

Az amerikai vállalat alapítója és igazgatója, James P. Bouchard a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a következő néhány évben 400 millió dollárt fektetnének a smederevói acélművekbe. Szintén az elkövetkező néhány évben egyetlen munkásnak sem kell elbocsájtástól tartania, egyelőre mindenkit alkalmaznak. Csak ebben az első évben 28 millió dollárt kívánnak a vállalatba, illetve a termelés fellendítésébe fektetni, emelte ki Bouchard, hozzátéve, hogy ebben az évben szeretnék beüzemelni a második acélkohót, amely egy ideje már nem működik.

Az acélművek egy dollárért történő visszavásárlását követően az állam havonta nagyjából 10 millió dollárral segítette a termelést a vállalatban. Az acélművek jelenlegi termelésének értéke 340 millió euró, teljes kapacitással azonban az 1,5 milliárd eurót is elérhetné évente.

A szakértők egy része úgy véli, szinte mindegy, hogy ki veszi meg a vállalatot, csak ne nyelje többé az állami pénzt, mások viszont arra figyelmeztettek az elmúlt napokban, hogy az aktuális versenypályázaton nem tartották tiszteletben a nemzetközi előírásokat.

Mahmut Bušatlija közgazdász egyike azoknak, akik úgy vélik, hogy a smederevói Acélművek 80,01 százalékos részvénycsomagjának felvásárlására kiírt versenypályázat tekintetében a szerbiai illetékesek nem tartották tiszteletben a vonatkozó nemzetközi szabályokat. Az sem szabályos, hogy már korábban, akkor, amikor még nyitva volt a pályázat, tudni lehetett, hogy az Esmark elküldi ajánlatát, érvelt Bušatlija.

– Ahhoz, hogy egy pályázat sikeresnek legyen mondható, legalább három érvényes ajánlatnak kell beérkezni. Amikor csak egy olyan ajánlat van, amire az állam mindennemű ellenőrzés nélkül azt mondja, hogy az jó, akkor nem tudom, milyen véget ér majd ez a folyamat és miféle haszon származik ebből a privatizációból – érvelt Bušatlija.

A közgazdász azt sem érti, hogy hogyan tudhatta Aleksandar Vučić kormányfő előre, hogy hány ajánlat érkezik majd be, vagy ezek közül hány lesz érvényes. Vučić pravoszláv karácsony napján, múlt szerdán, tehát két nappal a beérkezett ajánlatok felbontását megelőzően a Pink TV reggeli műsorában bejelentette, hogy az acélművek megvásárlására három ajánlat érkezett és ezek közül vagy egy, vagy esetleg kettő lesz érvényes. Vučić azt is kifejtette: ő maga és a vállalat munkásai is azt szeretnék, ha az Esmark ajánlata lenne a legkedvezőbb.

A témához kapcsolódóan Bušatlija azt is kifejtette: véleménye szerint az Esmark sokkal jelentéktelenebb vállalat, mint a U.S. Steel, ezért nem világos, hogy miként sikerül majd ennek a cégnek sikeresen működtetni a smederevói acélműveket, amikor elődjének ez nem jött össze.

Goran Nikolić közgazdász értékelése szerint az Esmark jó feltételeket kap Szerbiától. A szakember elmondta, nem hagyományos értelemben vett eladásról van szó, mert az államnak igen nagy összeggel kell majd beszállnia az üzletbe.

– Nem ígéretes az acélipar jelenlegi helyzete. A smederevói acélműveknek hatalmas, szinte fél milliárd eurónyi adóssága van. Arra számítok, hogy az Esmark azt követeli az államtól, hogy jelentős mértékben fektessen be a vállalatba. Ugyanakkor mindenféleképpen jó lenne, ha létrejönne a megállapodás, mert az acélművek bezárása automatikusan azt jelentené, hogy 5 ezer ember elveszíti a munkahelyét – taglalta Nikolić.

Az 1920-ban alapított, több kisebb és különböző profilú vállalatot magába tömörítő Wheeling-Pittsburgh Steel valamikori alkalmazottai feltehetőleg nem sok jót mondanának James Bouchardról. Az Esmark Inc. hosszadalmas egyezkedést és procedúrát követően 2007-ben vásárolta meg a nyugat-virginiai központú vállalatot. Ígéretei között első helyen a munkahelyek megtartása szerepelt. A vállalat az új vezetés alatt nagyon gyorsan a csőd szélére került. 2008-ban 1,25 milliárd amerikai dollárért az orosz Severstal vásárolta meg az Esmark Inc. részeként. A Severstal 2011-ben az RG Steelnek adta el a vállalatot, az RG Steel azonban hamarosan tönkrement. Bouchard, immár az Esmark Steel Group tulajdonosaként és igazgatójaként, 2012-ben a Wheeling-Pittsburgh Steelhez tartozó három vállalatot vásárolt meg, illetve vissza. Az Esmark Steel Group elsősorban az acél- és a kőolajiparban, illetve gázkitermelésben érdekelt, de emellett például repülőgépgyártással is foglalkozik.

A Triblive internetes portál a Tanjug és a Reuters hírügynökségekre hivatkozva arról is tájékoztatott, hogy az előzetes megbeszélések értelmében miután a kormány és az Esmark képviselői aláírják a szerződést, a szerb kormány magára vállalja az acélművek 400 millió dolláros tartozásának kifizetését.

Bouchard tavaly ősszel Londonban találkozott az akkor hivatalos nagy-britanniai látogatáson tartózkodó Aleksandar Vučićtyal. A felek állítólag már akkor sikeres tárgyalásokat folytattak és Bouchard köszönetet mondott Vučićnak, amiért teljes körű segítséget ígért a smederevói acélművek magánosításának folyamatában.

Egyébként Bouchard korábban, miután a U.S. Steel megvásárolta a kassai acélműveket, a szlovákiai vállalat igazgatóhelyetteseként tevékenykedett.