2024. március 29., péntek

Az EU nyomást gyakorol Vučićra

Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Maja Kocijančić, az Európai Unió külügyi szóvivője közötti szócsata az unió egyfajta nyomásgyakorlásaként is értelmezhető. Dušan Janjić politikai elemző szerint az EU azt szeretné elérni, hogy a szerb kormányfő döntse el, kitart-e az unió mellett.

– Az lenne a legjobb, ha a vita konstruktív dialógussá alakulna át. Abban biztos vagyok, hogy az EU nyomást gyakorol a szerb kormányfőre, kitart-e az uniós csatlakozás mellett, vagy inkább Tomislav Nikolić elnököt támogatja, aki az utóbbi időben ellenzi a csatlakozást – mondta Janjić.

Hozzátette, a szerb kormányfő és a jelenlegi szerbiai hatalom minden bizonnyal elkötelezte magát az Európai Unió mellett, de nem könnyű kitartani az európai úton, hiszen enélkül nem kap az ország pénzt a Világbanktól és a Nemzetközi Valutaalaptól – írja a Tanjug.

Emlékeztetőül: Vučić azt jelentette ki a napokban, hogy a Balkanska istraživačka mreža újságíróit az EU finanszírozza, és azzal bízta meg őket, hogy az Air Srbija ellen foglaljanak állást.

Maja Kocijančić, az Európai Unió külügyi szóvivője visszautasította a vádakat, közölte, hogy meglepődött a szerb kormányfő kijelentésén, amelynek, úgy véli, nincs semmi alapja.