2024. április 19., péntek

Nyugdíjas tűzoltó tűzhalála

A leégett házában halt meg a zentai Homolya István

Tegnap kora délután lakástűzhöz riasztották a zentai hivatásos tűzoltókat, akik perceken belül a helyszínre értek, és megkezdték az oltást a Berta István utca 13-as számú házban, amelynek hátsó és a szomszéd udvara felé néző ablakain ekkor már sűrű füst gomolygott elő. Amikor a tűzoltóknak sikerült behatolni az épületbe, a folyosón félig ülő állapotban holtan találták a ház lakóját, Homolya István nyugalmazott tűzoltót, aki több mint húsz évvel ezelőtt vonult nyugdíjba, a zentai hivatásos tűzoltóállomány tagja volt. Az oltást végző tűzoltók közül többen még együtt dolgoztak vele, számos esetben együtt oltották a tüzet Zentán és a környékén.

Az idős ember egyedül élt a családi házban, a felesége tavaly ősszel hunyt el. A középső szobában széntüzelésű kályhával fűtött, minden jel szerint innen, a kályhától indult és terjedt tovább a lakásban a tűz, amely később a folyosóra és a mellékhelyiségekre is átterjedt. Az épületbe behatoló tűzoltók a fürdőszoba közelében a földön félig ülve, félmeztelenre vetkőzve találtak rá a férfi holttestére, aki valószínűleg a sűrű füstben lelte halálát, a testén nem voltak feltűnő égésnyomok.

A tragikus tűzeset helyszínén a nagykikindai rendőrparancsnokság rendkívüli esetek ügyosztályának munkatársai még a késő délutáni órákban is helyszíneltek, hogy kiderítsék, mitől és hogyan gyulladhatott ki a bútor és a többi berendezés a ház középső szobájában.