2024. április 19., péntek

A tervezettnél több beruházás

Csóka községben jelentős közműfejlesztések folynak – Új nemzetközi határátkelő Románia felé

Csóka községben a tervezettnél is több beruházást történt a 2014-es évben, például rekordidő alatt elkészült és megnyílt Egyházaskér és Valkány között az új nemzetközi határátkelő. Ettől és a többi, infrastruktúrát érintő befektetéstől hosszú távon gazdasági haszna is származhat a lélekszámban megfogyatkozott községnek. Az önkormányzat tavalyi munkájáról Balázs Ferenc polgármesterrel beszélgettünk:

– A tavaly elvégzett különböző beruházások, közműfejlesztések értéke megközelíti a kétszázmillió dinárt, ami egy fejletlen kisközség viszonylatában figyelemre méltó eredmény. Az építkezésekre elköltött pénz mintegy felét a községi költségvetésből különítettük el, a többi tartományi és köztársasági forrásból származik. A novemberben Románia irányába megnyitott új nemzetközi határátkelő kiépítésének és felszerelésének költségei elérték az ötvenmillió dinárt, aminek nagyobb részét a Szerbia Útjai Közvállalat állta. Az új határátkelőtől az áruforgalom és a gazdaság élénkülése várható, amire nagy szüksége lenne az ipari létesítményekben és munkahelyekben szegény községünknek.

Az utak és utcák aszfaltozására jelentős eszközöket fordítottunk. Padén hosszú évek óta problémát jelent a betonos utcák katasztrofális állapota, a nyár végére elkészült a Žarko Zrenjanin utca új és szélesebb aszfaltburkolata. Ugyancsak jelentős összeget költöttünk Szanádon három utca (Tito marsall, Vuk Karadžić, Arsenije Čarnojević) aszfaltozására. A két faluban útfelújítására összesen mintegy 30 millió dinárt fordítottunk saját forrásokból.

Csókán megkezdődött az ugyancsak évek óta várt utcai fő vízvezeték-hálózat cseréje, az első fázissal idejében el is készült a kivitelező, és ez 12 millió dinárba került. Idén folytatjuk a fővezetékek cseréjét a második fázissal, ami 15,4 millió dináros beruházást jelent. A csókai fő vízvezeték-hálózat cseréjére jelentős összeget nyertünk a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatán.

Augusztusban a falunap alkalmából Hódegyházán átadtuk rendeltetésének a faluból Hodics felé, az Arankán átívelő hídig kivezető új, másfél kilométeres aszfaltutat, amivel a polgárok több mint egy évtizedes álma valósult meg. A lakosok végre járható úton juthatnak el a legelőkre és a termőföldekre, ami egy zömében mezőgazdasággal foglalkozó közösség számára sokat jelent. Az útfelújítás mintegy 15 millió dinárba került, amit a községi büdzséből különítettünk el erre a célra. A faluban a helyi közösség épülete is megújult, amire egymillió dinárt fordított az önkormányzat.

Csókán a községháza felújítása 2014-ben folytatódott, a főépület után új tető kerül az épületegyüttes részét képező asztaliteniszklub és a szociális védelmi központ fölé is. Megtörtént a falak hőszigetelése, és új színben pompázik az épület. A munkálatokra 8 millió dinárt költöttünk a költségvetésből. A község legkisebb településén, Egyházaskéren az ifjúsági otthon befejezésére és berendezésére 4,5 millió dinárt fordítottunk.

A községi alapítású intézményekbe és közvállalatokba is jelentős eszközöket fektettünk.

Március végén a rossz állapotban lévő feketetói iskola épületét be kellett zárni. A közbeszerzési eljárásban kiválasztott kivitelező november elején készült el a felújítással.

Szerettük volna, ha a gyerekek már a szeptemberi iskolakezdésre birtokukba tudták volna venni az iskolaépületet, de erre valamivel később került sor. A felújításra összesen 3,2 millió dinárt költöttünk, a költségekhez a Jovan Popović Általános Iskola 1,2 millió dinárral járult hozzá.

Minden iskola számára új gépkocsit vásároltunk az elmúlt két évben, ugyanez elmondható a csókai egészségházról is, amelynek járműparkja néhány év alatt gyakorlatilag megújult.

A padéi Szervó Mihály Általános Iskola kézilabdapályájának a felújítását a lelátóval és a világítással együtt nagyrészt a tartományi ifjúsági és sporttitkárság finanszírozta 3,5 millió dinár értékben. A község forrásaiból háromnegyed millió dinárt fordítottunk az iskola fűtésének a korszerűsítésére. Padén az Önkéntes Tűzoltó-egyesület székházának a felújítására további másfél millió dinárt költöttek el.

Jól halad a Csóka Kommunális Közvállat elavult gépparkjának a lecserélése is, 2014-ben is egy új többfunkciós erőgépet vásároltunk több mint 8 millió dinárért, a község falvaiban – Padén, Tiszaszentmiklóson és Szanádon – közel kétezer darab 120 literes szemeteskukát osztottunk szét. Erre a célra a községi költségvetésből 3,2 millió dinárt fordítottunk, amihez a tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkárság még egymillió dinárral járult hozzá.

A szociális védelmi projektumok támogatását is fontos feladatának tartja az önkormányzat, csakúgy mint a művelődési és sportszervezetek munkájának a segítését, a hagyományos rendezvények támogatását.

Csókán a benzinkútnál lévő forgalmas útkereszteződés videomegfigyelővel való ellátása, a kamerák felszerelése után az önkormányzat több mint egymillió dinár értékben térfigyelő rendszert épített ki a csókai általános iskola és a középiskola udvarán is. Ezek a beruházások a közlekedésbiztonság, valamint a vagyon- és személyi biztonság javítása érdekében történtek. A lehetőségekhez mérten elégedettek lehetünk a tavaly elvégzett munkával – mondta évértékelő összefoglalójában Balázs Ferenc polgármester.