2024. március 28., csütörtök
AZ ELKOBZOTT VAGYONT KEZELŐ IGAZGATÓSÁG

Ingatlanokat, gépkocsikat, értéktárgyakat foglaltak le

Tavaly az Elkobzott Vagyont Kezelő Igazgatóság 53 ingatlant, 26 gépkocsit és 105 000 euró készpénzt kobozott el, mivel megalapozott a gyanú, hogy korábbi tulajdonosaik bűnözés útján jutottak hozzá – jelentette be Dejan Carević, az állami intézmény igazgatója, aki elmondta, hogy az igazgatóság 2014-ben 15 házat, 19 lakást, 4 épületet, 7 garázst, 4 üzlethelyiséget, 2 üzleti célokra használt épületet, egy apartmant és egy zlatibori házat foglalt le. A szóban forgó ingatlanok bérbeadásából mintegy 60 000 eurónak megfelelő dinár bevételre tesz szert az Elkobzott Vagyont Kezelő Igazgatóság – mutatott rá az igazgató. Az elkobzott tárgyak között értékes ékszerek, festmények, karórák és márkás divatcikkek is találhatók. A történelmi, művészeti vagy tudományos értékkel bíró tárgyakat az igazgatóság az illetékes szerveknek adta át megőrzésre. Az elkobzott külföldi valutát, a nemesfémeket, a drágaköveket és a gyöngyöket a Szerb Nemzeti Banknak adták megőrzésre – részletezte az igazgató. Egy bűnözéssel gyanúsított személytől nemcsak az gépkocsiját, hanem a hűtőkaminonját, a pótkocsis teherautóit, a vontatóhajóit, az autóbuszait, a jet-skijeit és a traktorait is lefoglalták.

Az igazgatóság az elkobzott ingatlanokat jótékonysági célokra is használja, tavaly például több ingatlant az emberkereskedelem áldozatainak és az autista személyeknek adott használatra – emelte ki Carević.

Szerinte a még hatékonyabb munka érdekében szükség lenne az elkobzott vagyonról szóló törvény módosítására. Ebből a célból 2014 januárjában munkacsoport alakult, amely az európai uniós jogszabályokkal egybehangolt új törvényjavaslaton munkálkodik.