2024. április 20., szombat

Cipősdobozban rejtőzködő karácsony

Ötödik éve szervezik meg a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai az ajándékosztást

Egy angol nagymama, valamikor a háború után, látva a szörnyű állapotokat, és megsajnálva a borzalmakról mit sem tehető gyermekeket, összecsomagolta ajándékát egy cipősdobozba, és elküldte egy szegény gyermeknek. Nem sejthette, hogy egyszerű, de nemes tettét százak, ezrek, milliók követik majd, és, hogy a cipősdobozba zárt szeretet áttör határokat, korokat, életszemléleteket, és mozgalommá fejlődik.

Az akció legszebb része (Fotó: Molnár Edvárd)

Az akció legszebb része (Fotó: Molnár Edvárd)

A Cipősdoboz-akció (vagy, ahogy szülőhazájában, Angliában hívják, Operation Christmas Child) a kilencvenes évek végén érte el Szerbiát, ám akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek, számolt be lapunknak Nyúl Zoltán baptista lelkész, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa.

– A kilencvenes évek végétől gondolkodtunk azon, hogyan is honosíthatnánk nálunk is az akciót. Öt évvel ezelőtt kezdeményezésemre és Sára lányom osztályának örömére belevágunk a gyűjtésbe és azóta is a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai szervezik a gyűjtést, ők az alappillérei az akciónak. Ekkor még kevesen ismerték az akciót, így kevesen is csatlakoztak hozzá, de az évek során egyre többen lettünk, hiszen akik egyszer adtak, azok a következő években szinte kötelességüknek érezték, hogy újból ajándékozzanak, miközben a barátaik, ismerőseik is ráéreztek az adás ízére – mondta a lelkész.

Az akcióról beszélve a szeretetszolgálat munkatársa elmondta, hogy a diákok szervezik és végzik a gyűjtést, válogatják át a csomagokat, ha egy dobozban sok ajándék van, átraknak párat egy szerényebb csomagba, de megtörténik olyan is, hogy saját zsebpénzükből bővítik ki azokat. A szeretetszolgálat a logisztikát látja el, vagyis a csomagok kiszállítását, a kisbusz biztosítását, valamint a rászorulók felkutatását (ebben a szeretetszolgálatnak több mint egy évtizedes terepi gyakorlata van). Az idén 15 helyszínen gyűjtöttek, az akcióhoz civil szervezetek, magánszemélyek is csatlakoztak, valamint a média is nagy szerepet vállal az akció népszerűsítésében.

– Folyamatosan szelektálunk, ha halljuk, hogy egy településre mások már sokat vittek, akkor azt kihagyjuk és másik helyszínre megyünk. Hívás nélkül is elérnek bennünket az információk, hogy vannak települések, főleg a bánságban, ahova kevesen, vagy senki se jutott el. Olyan helyekre is eljutunk, ahol a gyerekeknek ez az egyetlen karácsonyi csomag és ilyenkor leírhatatlan öröm látni a gyermekek ujjongását – ecsetelte a lelkész.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a civil szférának jobban össze kellene fognia és fel kellene térképeznie az akciót, hogy ne történhessen meg olyan eset, mint amikor az egyik településről egyszer hazaindultak, a szomszéd településről szóltak nekik, hogy az idén ők kimaradtak. Szavai szerint Nyugat-Európában egy kétfontos, vagy eurós csekket is beleraknak az adományozók, amivel az ajándékok helyszínre jutását és a szervezését támogatják.

– Sokkal szervezettebben szeretnénk véghezvinni az akciónkat, valamint karácsonyi koncerteket is szeretnék szervezni – vetette fel a terveket a lelkész.

A tavalyi évről beszélve a baptista a szeretetszolgálat munkatársa kiemelte, hogy a várakozáson felül sikerült, ugyanis 781 dobozt kaptak, sőt több is érkezett, ugyanis az akció lejárta után is érkeztek dobozok. A cipősdobozokban a nyugati országokban 20–25 euró értékben vannak ajándékok, míg itthon nagyon vegyes a kép, de átlagolva az ajándékok értékét tekintve 1000 dinár felettiek a cipősdobozok.

– Nagyon becsülöm a középiskolás diákokat, gimnazistákat, hogy fel merik venni a kesztyűt és azt mondják, hogy csináljuk, mert ez egy hatalmas élmény. Minden évben megújuló öröm számunkra, hogy Krisztus születését úgy hirdethetjük, hogy egy ismeretlen gyereknek igazi karácsonyi ajándékot adhatunk – mondta Nyúl.

Megható pillanatok kicsiknek nagyoknak egyaránt (Fotó: Molnár Edvárd)

Megható pillanatok kicsiknek nagyoknak egyaránt (Fotó: Molnár Edvárd)

Az akció főkoordinátora Csőke Boglárka, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium negyedéves diákja. Mint megjegyezte, alsósként látta, hogy testvére annak idején mekkora örömmel vesz részt az akcióban, így számára már nem volt kétséges, hogy részt fog venni a gyűjtésben. Hozzátette, hogy az akciót első alkalommal a sportos osztályok kezdték szervezni, majd miután azok elballagtak, osztályában kiharcolták, hogy továbbra is a sportos osztályok szervezzék a cipősdoboz akciókat.

– Nagyon szép pillanat látni a gyerekek szemében a csillogást és érezni, mennyire hálásak, hogy karácsonyi ajándékot kaphatnak. Mi is azért vagyunk ennyire motiváltak, mert évekkel ezelőtt mi is kaptunk ilyen ajándékokat Angliából és emlékezünk, hogy milyen jó érzés volt felnyitni a dobozokat – mondta a főkoordinátor.

A szervezésről beszélve Boglárka elmondta, hogy az akcióban osztálytársaival, barátaival vesznek részt (csomagolásban, szétválogatásban, stb.), de a Baptista Szeretetszolgálaton felül különböző ifjúsági szervezetek is segítik a munkájukat, bár az idén egy magánszemély jelentős pénzösszeggel is támogatta az akciót, a Masterplast vállalat pedig kisbuszokat ajánlott fel az ajándékok kihordására. A dobozok összegyűjtésében ifjúsági szervezetek, iskolák, civil szervezetek segítenek, míg az akciót a közösségi oldalakon és a sajtóban népszerűsítik.

– Évről évre nagyobb híre volt a Cipősdoboz-akciónak. Ennek ellenére mintha az idén megcsappant volna az adakozási kedv. Nem biztos, hogy sikerül annyi dobozt összeszedni, mint tavaly, pedig mindenki elismerően beszél az akcióról. Lehet, hogy csak a rossz gazdasági helyzet miatt van ez így – vélte Boglárka.

Az ajándékokkal kapcsolatban elmondta, hogy a dobozokban gyakran vannak higiéniai eszközök, tanszerek, játékok és édességek. Hozzátette, nagyon örül, hogy az adakozók meghallgatták a médiában elhangzott kérésüket, hogy agresszivitásra utaló játékokat, gyógyszereket és romlandó ételeket ne tegyenek a csomagokba.