2024. április 16., kedd
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁRUNK

Még mielőtt hazavinné a barátait

Szükségesnek tartja-e a közlekedésbiztonsági törvény módosítását?

Igen, szigorítani kell a büntetéseket a biztonságos közlekedés érdekében.: 86

Attól tartok, szelektíven alkalmazzák majd a törvényt.: 209

A magyarszo.com olvasóinak szavazatai alapján. Szavazatok száma: 295

Egy szörnyű baleset miatt, amikor egy hete Belgrádban egy BMW típusú személygépkocsi hat utasával a Dunába esett, valószínűleg már a jövő év kezdetétől változik majd a közlekedésbiztonsági törvény. Nem csak a közvéleményt, de politikusainkat is megrázta a tragédia, nem is csoda, hisz a búvárok, miután megtalálták a folyóban a gépkocsit és kihúzták a partra, az utastérben egy 18 éves fiú és egy 16 éves lány, a gépkocsi csomagtartójában pedig egy 20 éves fiatalember holttestére bukkantak. A balesetet követően két fiúnak, egy 19 és egy 20 évesnek, valamint egy 18 éves lánynak sikerült a partra úsznia. Ők nem sérültek meg súlyosan, csupán testük hűlt ki a jeges vízben. A balesetet túlélő 19 éves sofőrnek nem volt engedélye, sosem szerezte meg a B kategóriás vezetői jogosítványt, ennek ellenére nem ez volt az első eset, mikor volán mögé ült, hiszen 27 szabálysértési feljelentése van, tizennégyszer halasztották el az eljárást ellene, mivel egyszer sem jelent meg a bíróságon. Tehát soha sem büntették meg. Most a felelőtlen sofőrt 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték, a cellában – elhunyt barátai temetése napján – öngyilkosságot kísérelt meg.

Ez a tragédia újból felvetette a közlekedésbiztonsági törvény további módosításának szükségességét, hiszen a fiatal sofőr véréből a helyszínen 0,8 ezrelék alkoholszintet mutattak ki, valamivel többet, mint a sürgősségi állomáson tett következő méréskor. Állítólag saját bevallása szerint 20 pálinkát ivott meg mielőtt úgy döntött, hazaszállítja barátait. Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter azonnal bejelentette, hogy sürgős eljárás keretében módosítani fogják a közlekedésbiztonsági törvény fiatalokra vonatkozó részét. Szerdán már pontosan tudni fogjuk, hogy milyen változásokkal szeretnék óvni a fiatalok és gyerekek életét a közlekedésben. Az elmúlt két évben a szerbiai utakon 292 fiatal halt meg, s a 15 és 30 év közöttiekhez tartozók közül 11 558-an sérültek meg közlekedési balesetben.
Felmerül viszont a kérdés, lényeges változást hoz-e, ha a próbajogosítvánnyal rendelkezők számára egy teljes órával kitolják a máris érvényben lévő közlekedési tilalom kezdetét. Vagy elég lenne időben szankcionálni a szabálysértéseket és nem kivárni a tragédiát. Nem lenne-e célszerűbb, ha a fiatalok okozta baleseteket úgy próbálnák lecsökkenteni, hogy az iskolákban és az óvodákban (újra) bevezetnék a közlekedés oktatását. Nem is beszélve a szülők felelősségéről, hiszen az első önálló lépéseket követően a gyermeket biztonságos és felelősségteljes közlekedésre kell ösztönözni. A csöppségek majom módjára másolják szüleik viselkedését. Ha a felnőtt nem a zebrán szeli át az utat, ha a piros jelzés nem állítja meg, ha kivilágítatlanul kerékpározik napnyugta után, nem tartja be a sebességi korlátozásokat, ha volán mellé ül egy-két pohár szeszes ital után, nem várhatja el, hogy gyermekét bármilyen szigorú törvény biztonságos közlekedésre ösztönözze.
Kodály Zoltán szerint a zenei nevelést is már a születés előtt 9 hónappal kell kezdeni, szerintem pedig ezt az elvet a közlekedésbiztonságra való nevelésre is alkalmazni lehet és kell is. Terhességem ideje alatt terhesiskolába jártam, ahol lelki tréninggel készítettek fel minket, várandós nőket a szülésre, arra, hogyan kell szoptatni, gondozni az újszülöttet. Az órák után „osztálytársnőimmel” nemegyszer elugrottunk a közeli kávézóba megosztani örömünket-bánatunkat, kibeszélni azokat a dolgokat, amelyeket csak egy hasonszőrű ember érthet meg. Az egészségházból elindulva át kellett mennünk egy frekventált útszakaszon, melynek forgalmát villanyrendőr szabályozta. Szinte mindannyian lefagytak, mikor rájöttek, engem meg kell várni, mert nem vagyok hajlandó átmenni a piroson akkor sem, ha nem látok közeledő járművet. Vallottam, hogy nem fogom tudni fegyelemre nevelni még meg sem született gyermekem, ha magam áthágom a szabályokat. Első alkalmakkor sorstársnőim megpróbáltak átcsalogatni, nevettek rajtam és mondogatták, a gyermeknevelésre lesz még időm, most siessünk kávézni, majd makacsságomat látva egyre többen maradtak mellettem és várták ki, míg zöldre váltott a lámpa. Az utolsó hetekben már egy kismama sem ment át a piroson. Remélem később sem tették.