2024. április 19., péntek

Parkosítják a szeméttelepeket

Újvidéken az illegális szeméttelepekből az önkormányzat jóvoltából parkokat alakítanak ki.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere rendelete alapján a Városi Kertészet új projektumba kezdett. A Szeméttelepek helyett parkokat elnevezésű akció keretében a városban minden illegális szeméttelep helyén fákat, díszcserjéket ültetnek a közvállalat dolgozói – írja a 24 sata hírportálja.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A döntés néhány városi közvállalat huzamosabb ideig történő felmérése után született meg arra vonatkozóan, hogyan lehetne az illegális szeméttelepeket eltüntetni a városból. Az illegális szeméttelepek területének a megtisztítása nem jelent tartós megoldást, hiszen az emberek újra szemetet hordanak ezekre a helyekre. Ezért az önkormányzat a polgármesteri hivatallal az élén úgy döntött, az illegális szeméttelepek felszámolása után a területet azonnal beültetik fákkal és díszcserjékkel, és ún. mini-parkokká alakítsák át.

– Ennek köszönhetően két legyet ütünk agyon egy csapásra, a város területén egyrészt növeljük a zöld területeket, másrészt megszabadulunk az illegális szeméttelepektől. A mini-parkok kialakítását olyan területeken is szeretnénk létrehozni, amelyeknek idáig nem volt semmilyen rendeltetésük. Főleg azokról a városrészekről van szó, ahol jelenleg nagyon kevés a zöld terület – áll az újvidéki városháza közleményében.