2024. április 20., szombat

Nyelv és önépítés

Adán megünnepelték a magyar nyelv napját és a magyar tudomány ünnepét

Az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület és a Széchenyi Stratégiakutató Társaság közös rendezvényt tartott Nyelv és önépítés címmel csütörtök este Adán, a Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat keretében és a magyar nyelv napja alkalmából. Dr. Hódi Éva, a nyelvművelő egyesület elnöke mondott ünnepi köszöntőt Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós címmel. Többek között szólt anyanyelvünk helyzetéről, nyelv és közösség kapcsolatáról, ön- és közösségépítésről, az anyanyelv tér- és értékvesztéséről, az elvándorlásról és asszimilációról, valamint az anyanyelv, irodalom, történelem, identitás bonyolult viszonyrendszeréről.

A rendezvényen bemutatták a stratégiakutató társaság két legutóbbi kiadványát is. Dr. Hódi Évának Ha szóra nyitod ajkad: Nyelv és nyelvművelés a Délvidéken című könyvében olyan előadások, köszöntők, ünnepi beszédek, tanulmányok és más írások láttak napvilágot, amelyek a magyar nyelvről, mégpedig a kisebbségi körülmények között létező anyanyelvről és az anyanyelv ügyéért folytatott küzdelemről vallanak.

Dr. Hódi Sándor pszichológusnak, a Széchenyi Stratégiakutató Társaság elnökének a Kongresszus Abbáziában: A titokzatos Én nyomában című kötetében a szerző a hagyományos énfelfogás körüljárásán túl egy új elmélet körvonalait is megvilágítja, amelyben az én és a világlátás szempontjából kitüntetett szerepet tulajdonít a nyelvnek. A pszichológus szerint az én csak a nyelv által jön létre, a nyelvben él, s abban jut kifejezésre. Az ünnepségen Hódi Sándor előadást is tartott a nyelv és önépítés témakörében.

A könyvbemutatón a nyelvművelő egyesület tagja, Ágoston Ibolya szemelvényeket olvasott föl mindkét kötetből. A Vadvirág Hagyományápoló Kör tagjai közül Apró Boglárka népi gyermekdalokat énekelt, Bognár Odett pedig népdalokat adott elő tamburakísérettel.