2024. április 26., péntek

Nyelvi rétegződés és nyelvhasználat

Tudományos konferenciát tartottak Szabadkán a vajdasági magyar nyelvről

A hétvégén a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon Nyelvi rétegződés és nyelvhasználat címmel tudományos konferenciára került sor, mely az oktatási minisztérium által támogatott A magyar nyelv a többnyelvű Vajdaságban, a korszerű európai régiómodellben elnevezésű köztársasági projektum keretében valósult meg.

Dr. Bene Annamária projektumvezető elmondta, az egyetlen szerbiai magyar nyelvű tudományos projektum immár négy éve tart, és a vajdasági magyar nyelvvel, valamint annak különböző megnyilvánulásaival foglalkozik.

– A projektumban tizenegy különböző profilú kutató vesz részt, nyolcan a Tanítóképző Karról, hárman pedig a Bölcsészettudományi Karról. Különböző profilú kutatókról van szó, vannak közöttünk nyelvészek, irodalomtudósok, művelődéstörténészek, és mindannyian a saját szakterületünkön belül kutatjuk a vajdasági magyar nyelv sajátosságait, s nemcsak nyelvészeti szempontból vizsgálódunk, hanem azt is kutatjuk, hogy az általunk használt nyelvváltozat hogyan nyilvánul meg a mai vajdasági magyar társadalomban. A konferencia címe a Nyelvi rétegződés és nyelvhasználat, mivel a negyedik évre tervezett kutatási program a különböző dialektológiai, kétnyelvűség-kutatási, sajtónyelvi problematikákat vette górcső alá. Ezenkívül minden évben egy monográfia is kiadásra kerül, mely tartalmazza a kutatók éves publikációit, s az idén a negyedik ilyen kiadványunk került ki a nyomdából – tudtuk meg Bene Annamáriától.

Habár a monográfiák az egyetemi hallgatók részére is javallottak, sőt a kiadványokat az oktatásban is felhasználják a különböző kurzusok keretében, ez azonban elsősorban tudományos konferencia volt, melyet a szakemberek számára szerveztek meg. A projektum vezetője még hozzátette, ezek a tudományos munkák elkerülnek európai, sőt Európán kívüli tudományos és felsőoktatási intézményekhez is, és a projektumon belül született tanulmányok némelyike bekerült a kurzusokba is, vagyis ezek a kutatások nemcsak a vajdasági tudományos közösséget érdeklik, hanem a szélesebb tudományos nyilvánosságot is.

A tanácskozáson a szakemberek előadásában hallhattunk a többi között a kupuszinai és Nyitra vidéki magyar nyelvjárások közötti rokonságról, a szerb nyelv magyar nyelvre kifejtett hatásairól, a digitális térben való szókincsfejlesztésről, az Új Kanizsai Újság és az adai Körkép újság nyelvhasználatának és szerkesztéspolitikájának elemzéséről, az irodalomban felbukkanó utcanevek és tulajdonnevek használatáról és a fordítások problematikájáról, Tolnai Ottó Ördögfej című regényének elemzéséről, a színházi előadások nyelvhasználati módjairól.