2024. március 29., péntek
TENISZ

Novak ott védi az első helyet, ahol elfoglalta

Novak Đoković július 7-én foglalta el harmadízben a ranglista első helyét, miután a wimbledoni döntőben legyőzte Roger Federert. A következő napokban Novak ismét Londonban játszik, az évzáró mestertornán a világelsőséget védi, és megtörténhet, hogy a november 16-ai döntőben újra az ellenlábas svájci lesz az ellenfele. Ha döntős lesz, Đoković azzal már marad a ranglista első helyén. Emellett a zárómeccset illetően is jók a kilátásai, Novak ugyanis három döntőt játszott a mestertornákon, s valamennyit meg is nyerte.

Đoković a hét teniszező egyike, akik a mestertorna 44 éves történetében három vagy több serleget nyertek. A csúcstartó Roger Federer hat titulussal, Ivan Lendl és Pete Sampras ötször, Ilie Năstase négyszer, John McEnroe, Boris Becker és Novak háromszor lettek bajnokok. Roger és Novak az utóbbi 11 évben nyerték a címeket, kettőjük fölényét csak David Nalbandian (2005-ben) és Nyikolaj Davigyenko (2009-ben) tudták megszakítani. Ha Đoković nyer, Năstase és Lendl után a harmadik lesz, aki zsinórban háromszor volt bajnok.

A 45. mestertorna legtapasztaltabbja Federer a hat titulusával és 44:11-es győzelmi arányával. Roger tizenharmadszor játszik az évzárón, és csak 2008-ban nem jutott túl a csoporton. Sikerességben Đoković követi három első hellyel és 19:9-es győzelmi aránnyal. Novak nyolcadszor szerepel, a két legutóbbi esetben pedig veretlenül nyert, s a tíz meccsen csak öt játszmát adott le. Andy Murray vezeti a még serlegteleneket 9:7-es aránnyal és 6. szereplésével. Murray három elődöntőt játszhatott. Tomáš Berdych 5. alkalommal szerzett játékjogot, egyszer volt elődöntős, győzelmi aránya pedig 5:8. Stan Wawrinka másodszor játszhat, tavaly elődöntős volt, eddigi négy meccséből kettőt nyert meg. Az idén három újonc lesz ott Londonban, Marin Čilić, Kej Nisikori és Miloš Raonić először léphet fel a nyolc legjobb tornáján.

A verseny vasárnap a B csoport 1. fordulójának meccseivel kezdődik, s 14 órakor Murray és Nisikori, 20 órakor pedig Federer és Raonić játszanak. Másnap az A csoport rajtján 14 órakor Berdych és Wawrinka, 20 órakor pedig a címvédő Đoković és Čilić mérkőznek.

Györe Cipruson tér vissza

A sérülés miatti többhetes kényszerszünet után Györe László november 17-én, a ciprusi Larnacában tér vissza a pályára. A sérülés tehát a múlté, az újbóli szereplés pedig éppen időben érkezik, hisz a zentai tavaly ilyenkor három tornán két döntőt és egy elődöntőt vívott a mediterrán szigeten, vagyis 26 pontot véd. A benevezési listák szerint Györe az első tornán a második kiemelt lesz a román Victor Crivoi mögött.

Ami az e heti tornákat illeti, már csak Gálfi Dalma maradt versenyben. A 16 éves magyar bejutott a heraklioni elődöntőbe, amelyben a 18 éves és a ranglistán 656. lengyel Natalia Siedliska lesz ma az ellenfele. Ugyanott Bondár Anna tegnap belga lány ellen veszített negyeddöntőt, Vinarozban Argyelán Csilla három játszmában kapott ki spanyol lánytól a 2. fordulóban, Marko Tepavac pedig tegnap Antalyában az orosz Kiril Dmitrievtől kapott ki, akit a múlt hónapban Peđa Krstin, a nyáron pedig Györe is könnyen legyőzött. Heraklionban Miki Janković negyeddöntős, az ellenfele pedig a holland Tim van Rijthoven.

HERAKLION. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Gálfi–Wachaczyk 6:3, 6:1, Distelmans–Bondár 6:3, 6:4. A futures 2. fordulójában: M. Janković–Kapojanisz 7:5, 6:7, 6:4.

ANTALYA. – A futures negyeddöntőjében: Dmitriev–Tepavac 6:2, 6:2.

VINAROZ. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Guererero–Argyelán 6:3, 4:6, 6:0.