2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Federer újra a legközkedveltebb

Az ATP honlapjának látogatói és a teniszezők szavazása alapján újra Roger Federer lett a legközkedveltebb játékos. A svájci a szavazatok több mint 60 százalékával már tizedik alkalommal kapta meg az Edberg sportszerűségi díjat, a sorrendben pedig Rafael Nadal, Kej Nisikori és Novak Đoković következnek.

Az ATP még csak a ranglistaelsőnek kijáró világbajnoki díjat nem ítélhette oda, mert 2014-re vonatkozóan erre csak a londoni mestertorna befejeztével adódik lehetőség. Az év párosa a Bryan fivérek, akik 10. alkalommal és zsinórban hatodszor a legjobbak. Az év fiatal sztárja (korábban a legjobb újonc) díj a horvát Borna Ćorićot illette meg, mivel a legfiatalabb teniszező a legjobb százban. A szavazók alapján a legnagyobb fejlődést a spanyol Roberto Bautista Agut mutatta, a jótékonysági díjat Andy Murray kapta, míg a legjobb visszatérő a belga David Goffin.

Vagy Federer lesz hatodszor, vagy Đoković lesz harmadszor a tenisz világbajnoka, annak függvényében, hogy a szerb Londonban megvédi-e a jelenlegi elsőségét. Novak előnye 1310 pontot tesz ki, amit a svájci elméletben ledolgozhat a mestertornán és a Davis-kupa döntőjében szerezhető pontokkal. Valószínűbb azonban, hogy Đoković az évet a ranglista első helyén zárja, hisz Londonban címvédőként esélyes a csoportban valamennyi ellenfelével szemben. Novak összesített mérlege Marin Čilićtyel, Stan Wawrinkával és Tomáš Berdychhel 40:5-öt tesz ki. A többiek győzelmi aránya, elsősorban a Đoković elleni eredmények miatt, negatív, és Wawrinka esetében 18:21, Berdychnél 12:28, Čilićnél pedig 6:22.

A másik csoport e tekintetben sokkal kiegyensúlyozottabb. Federer áll az élen 18:14-gyel (Nisikori ellen 2:2, Murray-vel szemben 10:11, Miloš Raonić ellen 6:1), Murray következik 15:13-mal, Nisikori mérlege 6:6, Raonićé pedig 5:11. E számok mégsem teljesen mérvadóak a fogadóirodák, a szakértők és a szurkolók számára, hisz legtöbben Novakot és Federert várják csoportgyőztesnek, a másik továbbjutó pedig többségük szerint Čilić és Murray vagy Nisikori lesz.

A 16 éves magyar Gálfi Dalma ezen a héten is pompás rajtot vett Heraklionban, ahol a fiúknál Miki Janković is győzött az első körben. Sarm es-Sejkben 1:1-es állásnál szakadt félbe a PanovaLukić meccs, végül mégis az orosz nyert, a tunéziai Sousse-ban pedig Szlavikovics Szabina a brit Francesca Stephensontól kapott ki. Pozsonyban Fucsovics Márton rajtolt, és három kemény játszmában veszített az osztrák veterán Jürgen Melzer ellen.

BELGRÁD. – A Szerbiai Teniszszövetség szakbizottságának döntése szerint a női válogatott új kapitánya a 36 éves újvidéki Tatjana Ječmenica lesz. Ječmenica, aki pályafutása idején a ranglistán a 72. helyet is elfoglalta, 10 évvel ezelőtt már kapitánya volt Szerbia és Montenegró válogatottjának.

POZSONY. – A challenger 1. fordulójában: Melzer–Fucsovics 3:6, 6:4, 7:6.

HERAKLION. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Gálfi–Cakanyan 6:0, 6:1, férfiak, 1. forduló: M. Janković–Mikosz 6:4, 6:2.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Panova–Lukić 6:2, 4:6, 6:1.

SOUSSE. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Stephenson–Szlavikovics 6:2, 7:6.