2024. március 29., péntek

Megkezdték a környezetszennyezés megszüntetését

A szerb kormány megbízásából szerdán az RTB Bor szakemberei megkezdték a Stolica antimonbányából származó bányameddő szivárgásának megállítását. A szivárgást töltések kiépítésével állítják meg. Velimir Ilić tárca nélküli miniszter szerint iparkodni kell a munkálatokkal, hogy 30-40 nap alatt végre megoldódjon a probléma.

– A munkálatokat megkezdték, és addig lesznek a terepen a munkások, amíg meg nem állítják a környezetszennyezést – mondta a miniszter.

Szavai szerint a kivitelező mindent megtesz, hogy megakadályozza a nehézfémeket tartalmazó iszap kiszivárgását és a környező patakokba való ömlését. Hozzátette, ennek érdekében a szűrőberendezéseket telepítenek a töltésekből, a csövekből és az elvezető csatornákból álló védelmi rendszerbe, hogy a vízfolyásokat megvédjék a tározóból esetlegesen kiömlő szennyvíztől. A miniszter hozzátette, hogy a munkálatokhoz szükséges gépparkot és munkaerőt az RTB Bor biztosítja.

– Az állami költségvetésből csupán a betont, a vasbetont és az elvezető csöveket kell majd kifizetni. Mindez legfeljebb tizenhatmillió dinárba kerülhet, de lehet, hogy valamivel kevesebbe is – mondta Ilić.

Mint ismeretes, a bányameddő a májusi árvizek során kezdett szivárogni a meddőhányó tárolójából, amikor is a szokatlanul nagy csapadék miatt földcsuszamlások következtében a tároló töltésén három repedés keletkezett. A tárolóból több ezer köbméter nehézfémet is tartalmazó iszap folyt ki, amely a közelben lévő Korenita patakba szivárgott. A Korenita patak a Kostajnik patakba, az pedig a Jadar folyóba torkollik. Az érintett vízfolyásokban a beszámolók szerint már szemmel látható a szennyezés mértéke, de a vízfolyások melletti földterületek, kaszálók is szennyezettek már. A bányameddő tulajdonosa, vagyis a Miroslav Bogićević tulajdonában lévő Farmakom konszern az illetékesek felszólítása ellenére nem volt hajlandó megszüntetni a környezetszennyezést.