2024. március 28., csütörtök

Hatodszor találkoztak a népzenekedvelők

A hétvégén tartották meg Felsőhegyen a VI. Népzenei Találkozót

Nagy érdeklődés mellett tartották meg a hétvégén Felsőhegyen a Művelődési Otthonban a VI. Népzenei Találkozót, amelyet a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja hívott életre. A rendezvényre Adáról, Keviből, Moholról, Tóthfaluból, Törökfaluból, Völgyesről és Zentáról is érkeztek vendégek.
A találkozó kezdete előtt megnyílt Kopasz Gizella felsőhegyi származású, Szabadkán élő fazekas Megleltem, szeretem, továbbadom című kiállítása, amelyet az alkotó saját elmondása szerint elsősorban a szülei, a családja és az ismerősei tiszteletére hívott életre, munkái révén több tájegység fazekasmesterségének jellegzetes vonásait is megkísérelve bemutatni a falu közössége számára.
A találkozón Kopasz Etelka fő szervező, a Népdalbarátok Klubjának vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere nyitotta meg a rendezvényt, aki beszédében a hagyományápolás közösségépítő szerepének fontosságát hangsúlyozta. Ezt követően a helybeli hagyományápoló csoportok és a rendezvény meghívott vendégei léptek közönség elé, akik közül többen is elmondták, nagyon jól érezték magukat a találkozón, hiszen rendkívül fontosnak tartják az ilyen összejöveteleket, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak nemcsak az egymás előtti bemutatkozásra, hanem az eszme- és tapasztalatcserére is, hiszen valamennyien jelentős küldetésüknek tekintik a hagyományőrzést.
A Népzenei Találkozót hat évvel ezelőtt Györe István álmodta meg, akinek emléke előtt a szervezők a rendezvény továbbéltetése révén is szeretnének tisztelegni – hangsúlyozta Kopasz Etelka. Elmondta: mivel nagyon nagy szükségük lenne utánpótlásra, ezért a jövőben szeretnének minél több fiatalt is bevonni mind a szervezésbe, mind a Népdalbarátok Klubja egyéb tevékenységébe, ezzel is hozzájárulva elődeink hagyatékának továbbéltetéséhez.