2024. április 25., csütörtök

Búcsú díszjelvénnyel

Az aktuális összetételű MNT utolsó rendes ülése a munka és az értékelés szellemében zajlott

A Magyar Nemzeti Tanács pénteken tartotta meg 45. rendes ülését, amelyen elsősorban a nyári hónapok során elnöki jogkörben meghozott előzetes döntéseket erősítették meg a tagok. A témák legtöbbje a közoktatáshoz kapcsolódott: megszavazták 25, magyarul is oktató intézmény esetében a tizenötnél kevesebb tanuló részére megnyitandó magyar tagozatok jóváhagyását, a zombori, verseci, szabadkai, nagykikindai, újvidéki, zentai és bácskeresztúri diákotthonok férőhelyének betöltésével kapcsolatos véleménynyilvánítást, hat általános iskolai tankönyv az oktatási-nevelési folyamatban történő alkalmazásáról szóló javaslatot, az óbecsei Műszaki Iskolába, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolába és a szabadkai Politechnikai Iskolába átképzésre, illetve továbbképzésre iratkozó tanulók számának jóváhagyását. Ezenfelül megszavazták a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár – korábban topolyai Népkönyvtár –, valamint a szabadkai Kosztolányi Tehetséggondozó Gimnázium Alapszabályainak módosítását. Mindkettő módosításra jogi-formális okokból volt szükség, az intézmények tevékenysége változatlan marad. A Szekeres László Alapítvány idei évi munkatervének és pénzügyi tervének a módosítását szintúgy megszavazta az MNT.

A folytatásban a tanács idén július 1-től október 24-ig terjedő időszakra vonatkozó tevékenységéről szóló beszámoló került napirendre. Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke beterjesztőként elmondta, hogy bár a tanács ezen összetételének négyéves megbízatása idén június 30-án lejárt, a bizottságok és a Közigazgatási Hivatal az eddigiekhez hasonlóan végezte munkáját. A közoktatás területén érdemes kiemelni azt a hárommillió dinár értékben megjelentetett támogatási pályázatot, amelyet a KH októberben jelentetett meg oktatási intézmények számára. A többéves gyakorlatnak megfelelően a tanév kezdetén ismét beiskolázási csomagot osztottak ki az általános iskolák első osztályaiban. Ezúttal 1650 magyar kisdiák kapott csomagot. A felsőoktatás területén az ösztöndíjprogram emelkedik ki a tevékenységek sorából. Az ösztöndíjprogram első körében az MNT az idén 301 egyetemi és főiskolai hallgatóval kötött ösztöndíjszerződést. A második, közelmúltban lezárult pályázati fordulóban 62 hallgató – közülük 30-an felsőbb éves hallgatók – pályázott sikerrel a meghirdetett 80 ösztöndíjra. Ami az előző ösztöndíjas generációkat illeti, az eddig beérkezett adatok szerint az MNT-nek a 2014/15-ös tanévben 117 negyedéves, 220 harmadéves és 200 másodéves ösztöndíjasa lesz. Az adatok nem véglegesek, mivel több mint 350 hallgató egyelőre nem igazolta státuszát.

A nagyobb horderejű kulturális projektumok közül Korhecz egyebek mellett a szabadkai Zsinagóga felújításával és a szabadkai Szentháromság-szobor felújítása és eredeti helyszínre történő visszahelyezésével kapcsolatban megtett lépéseket említette. A hivatalos nyelvhasználat területén elsősorban a Nyelvhasználati Bizottság volt aktív, egyebek mellett a helyi önkormányzatok nemzetek közötti bizottságainak az összetételére vonatkozóan hozott döntéseket. A tájékoztatás területén a Tájékoztatási Bizottság szeptemberben véleményezte a Szabadka Város köztájékoztatásra vonatkozó idei második pályázatának elbírálását. Szinte ugyanebben az időszakban a KH ösztöndíjpályázatot jelentetett meg a médiában foglalkoztatottak részére.

A Népesedési Akcióterv mentén az MNT augusztus 29-én kiosztotta a családbarát önkormányzatnak és a példamutató nagycsaládnak járó díjakat, valamint a Népkör Magyar Művelődési Központtal és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral közösen kialakított egy projektumot, amelynek keretében munkavégzéshez alkalmazkodó gyermekmegőrzési lehetőséget biztosít a Magyar Házban működő intézményekben foglalkoztatott kismamák számára.

Korhecz végezetül köszönetet mondott minden tagnak és a KH tanácsosainak az utóbbi négy év együttműködéséért, a közös erőfeszítésekért, szakértelemért, majd elismerő oklevelet és az MNT címerével díszített díszjelvényt osztott ki minden jelenlegi és minden volt MNT-tag és tanácsos között.

Várkonyi Zsolt, a KH elnöke szintén megköszönte munkatársainak az együttműködést. Külön méltatta Korheczet, aki szavai szerint mindannyiuk munkáját megkönnyítette. Rácz Szabó László is csatlakozott a sorhoz. Az aktuális összetételű MNT sok jót tett az elmúlt négy évben, viszont azt is el kell ismerni, hogy hibái is voltak, hangsúlyozta, majd azt kívánta a következő összetételű tanácsnak, hogy még eredményesebben tevékenykedjen.

Hasonló hangnemben szólalt fel dr. Várady Tibor akadémikus, aki úgy véli, a következő összetételű MNT-nek külön figyelmet kell szentelnie a hivatalos nyelvhasználat területére, mert bár számos eredményt sikerült eddig felmutatni, van még tennivaló.

– Értékelésem szerint Korhecz Tamás elnök és az elnökség kemény, elvszerű és eredményes munkát végzett. A Közigazgatási Hivatal munkáját szintén csak méltatni lehet szakszerűségéért. Több olyan terület is van, amelyen javult a helyzet és nem kevés a remény, amely újjáéledt az utóbbi években. Remélem, hogy mindezt folytatni lehet – fogalmazott Várady.