2024. április 20., szombat

024 Koreográfus

Magyarországi és vajdasági koreográfusok, táncosok küzdöttek meg egymással Bácsfeketehegyen

Vasárnap este a bácsfeketehegyi színházteremben került sor a 024 Koreográfus elnevezésű koreográfus versenyre. Az eseményt a Talentum Tehetséggondozó Egyesület szervezte meg második alkalommal, házigazda a Feketics Művelődési Egyesület volt. Ezúttal három magyarországi és egy vajdasági koreográfus vett rajta részt: Lőrincz Hortenzia (Budapest-Sóskút), Móricz Bence (Békéscsaba), Simoncsics Pál (Szeged) és Resócki Roland (Ada). A versenyzők a szombat este lezajlott tamburafesztiválon húzták a tájegységeket, amelyeket feldolgoztak. Ugyancsak a fesztiválon húzták ki a csoportot, amellyel vasárnap reggel 7-től este 7-ig színpadra állították a produkciót. A csoportokat 28 pár magyarországi és vajdasági néptáncosból, véletlenszerűen állították össze. A bemutatón a Juhász zenekar kísért.

Hosszas szervezőmunka előzte meg a versenyt, mondta el Brezovszki Roland, a Talentum elnöke és a verseny fő szervezője. A versennyel szerették volna kihívás elé állítani mind a koreográfusokat, mind a táncosokat.

– A különböző tájegységek ismerete nagyon fontos, szinte anyanyelvi szinten kell ismerni azokat a táncokat, hogy egy nap alatt meg lehessen csinálni. Képzett táncosok és képzett koreográfus kell, aki nagyon kell, hogy tudja, mit akar csinálni – mondta Brezovszki, majd hozzáfűzte, hogy a versenynek nem az volt a célja, hogy táncosok és a koreográfusok egymásnak feszüljenek, hanem hogy megálljanak és egymásra figyeljenek. Véleménye szerint a verseny közösségformáló jellege fontos. A fő szervező a bemutatott produkciókkal is nagyon elégedett és jövőre folytatni szeretné a koreográfus versenyt.

A produkciókat a Farkas Tamás (Békéscsaba), Örökös Aranysarkantyú díjas, a Népművészet Ifjú Mestere, Busai Norbert (Jászberény), Örökös Aranysarkantyú díjas, a Népművészet Ifjú Mestere és Busai Zsuzsanna (Jászberény), Örökös Aranygyöngy díjas, a Népművészet Ifjú Mestere összetételű zsűri értékelte és a következő eredmény született: Az első díjat Móricz Bence és a Dobbantók csapat nyerte a Hajnaltól-pirkadatig című koreográfiával, a második díjat Lőrinc Hotrenzia és a Pártlan csapat a Szabad lakat című koreográfiával, a harmadik díjat pedig Resócki Rolland és a Makkok csapata Víz hozza a vőlegényemet című koreográfiával. Simoncsics Pál és az Á csapat a Cifrán szomorú című koreográfiával különdíjban részesült.