2024. március 28., csütörtök
BÁCSFÖLDVÁR

Egyre romosabb és veszélyesebb a helyi közösség épülete

A bácsföldvári helyi közösségnek otthont adó, 1907-ben megépült szecessziós műemlék évtizedeken át a falu büszkesége volt, de az évtizedes nemtörődömség és a krónikus pénzhiány miatt az épület mára már nemcsak elhanyagolt, de veszélyes is lett: kívülről omlásveszély fenyegeti a járókelőket, belülről a beázás teszi tönkre a dísztermet és az irodákat. A bácsföldváriak 2004 óta várnak a tető felújítására, azóta az épület állapota folyamatosan romlik, a helyreállítási költségek pedig egyre magasabbak: tíz évvel ezelőtt még 500 ezer dinárból meg lehetett volna oldani a felújítást, ma már több mint egymillió dinárba kerülne csak a tető helyreállítása.

Amikor az év elején megírtuk, hogy milyen siralmas állapotban van az épület, Goran Popović, a helyi közösség titkára még abban reménykedett: a japán nagykövetségnél sikerrel jár a pályázatuk, ám nem így lett. Ő úgy gondolja, a felújításhoz szükséges tetemes összeg miatt nem kapták meg támogatást.

– Már nemcsak a tető, hanem a padlás és a díszterem padlója is tönkrement. Mivel veszélyes lett a díszterem, be kellett zárni. A padláson két lyuk keletkezett, ezeken beköltöznek a madarak, az ürüléküket pedig lefelé, az irodákba viszi a víz. A díszterem az anyakönyvvezetői iroda felett van, ahol tavasszal kritikussá vált a helyzet. Ha újra esőzések lesznek, ezt az irodát el fogja önteni a víz – mondja Popović.

A tető és a mennyezet felújítása a számítások szerint közel hétmillió dinárba kerülne, de a homlokzatot is rendbe kellene hozni. Erre a beruházásra a helyi közösségnek nincsen pénze, de a községi költségvetésbe sem terveztek be erre a célra eszközöket. Ha belátható időn belül nem találnak megoldást az értékes épület megmentésére, menthetetlenül az enyészet martalékává válik a falu műemléke.