2024. április 25., csütörtök

Az idén több mint 3 százalékkal bővülhet a magyar GDP

Tovább javultak a gazdasági kilátások Magyarországon, a GDP-növekedése a három százalékot is meghaladhatja idén, az eurózónában ugyanakkor lassúbb felfutás várható, 2014-ben egy százalék alatt marad az éves bővülés – derül ki az Ernst&Young (EY) legfrissebb negyedéves Eurózóna Előrejelzéséből.

Havas István az EY vezérigazgatója a cég közleményében kifejtette: már a cég előző két negyedéves előrejelzése is rámutatott, hogy idén nagyon dinamikusan növekszik a magyar gazdaság. Legfrissebb prognózisukban a nyári 2,9 százalékos növekedési kilátást 3,3 százalékra módosították, amely 2006 óta az eddigi legjobb teljesítménynek számít.

A felfutás alapját egyebek mellett a kedvező monetáris politika, a pozitív világgazdasági kilátások és a bővülő lakossági fogyasztás adja. A kockázatok között a gyenge forintot, a kormányzati fiskális szigorítások kilátásba helyezését valamint a világpolitikai tényezők gazdaságra gyakorolt hatásait említi az előrejelzés. A jelentés rámutat arra, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a következő két évben is az átlagosnál jobb lesz, a gazdasági növekedés azonban az idei rekordévhez képest alacsonyabb mértékű, 2,2 százalékos lehet.

Az eurózónában a korábbinál lassabb GDP-bővülésre lehet számítani az EY előrejelzése szerint, 2014-ben 0,9 százalék, jövőre azonban már 1,5, 2016-ban pedig 1,7 százalékos bővüléssel számol a jelentés. A növekedés alapját a beruházások felfutása, a külső kereslet bővülése és a gyenge euró kínálta versenyelőny adhatja.

A negyedévente közzétett EY Eurózóna Előrejelzés az Oxford Economics-szal együttműködésben készült, az Európai Központi Bank modelljein alapuló jelentés.