2024. április 20., szombat

Másodszor a Nemzeti Vágtán

Csere történt a Vajdaságot képviselő lovasoknál – Számos községből indul autóbusz Budapestre – Ismét lesz vajdasági stand a Vágta Korzón

Szeptember 20-án, szombaton kezdődnek a Nemzeti Vágta előfutamai, amelyen Vajdaságot három település: Tornyos, Bácsfeketehegy és Bácskossuthfalva képviseli. A júniusban lezajlott II. Vajdasági Vágtán ezeknek a településeknek a lovasai harcolták ki a részvételi jogot, ám amint Pál Károlytól, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnökétől megtudtuk, változások történtek mind a lovasok személyét, mind a lovaikat illetőleg.

– A zobnaticai elő vágtán Tornyos, Bácsfeketehegy és Bácskossuthfalva jutott tovább. A nevezések időben megtörténtek, ellenben Likra, a bácsfeketehegyi ló, amely Tornyoson volt istállóban, lebetegedett és ezért nem tud részt venni a vágtán. Emellett egy olyan kérés is érkezett a budapesti szervezőktől, hogy az őt megülő Davidovity Dejan nevezzen át a Nemzetközi Futamra. Ennek az az oka, hogy a Szerbia színeiben versenyző Víg Dániel időközben Horvátországban vállalt munkát és nem tud részt venni a versenyen. Davidovity tehát a Nemzetközi Vágtán indul, Bácsfeketehegyet pedig a kishegyesi Cékus Árpád fogja képviselni Mir nevű lovával. Ő a negyedik volt a II. Vajdasági Vágtán. Egy másik nagy változás, hogy a tornyosi versenyző, Nagy Norbert Bahija Bársony nevű lova is lebetegedett és nem tud versenyezni. Ezért Nagy Adáról kapott egy Finlandia névre hallgató lovat, amely Kis Gábor tulajdona – mondta el Pál.

A változásokat követően tehát szombaton a 3. előfutamban Cékus Árpád képviseli Bácsfeketehegyet Mir nevű lovával, a 6. előfutamon Tornyos színeiben Nagy Norbert indul majd Finlandia nevű lován, a 9. előfutamban pedig a bácskossuthfalvi Kósa Maja versenyez Dollival. A vasárnap sorra kerülő Pre Vital Nemzetközi Futamon Davidovity Dejan képviseli Szerbiát. Ő a bábolnai ménesből kap lovat, akárcsak a nemzetközi futam 11 másik versenyzője.

A Vajdaságot képviselő lovasok és lovaik pénteken indultak Budapestre, mondta el Pál Károly, majd arról is szólt, hogy több községből is szervezett buszok indulnak Budapestre, a Nemzeti Vágtára.

– Elsősorban azokról a településekről indulnak buszok, ahonnan versenyezők is vannak. Szombaton a Bácskossuthfalva, Topolya, Kishegyes és Bácsfeketehegy útvonalon, a Tornyos, Zenta útvonalon, az Újvidék, Nagybecskerek és Torda útvonalon, valamint a Csóka, Törökkanizsa és Nagykikinda vonalon indulnak buszok Budapestre. Emellett vasárnap is indul egy járat Topolyáról. Nagy volt az érdeklődés, ezért az autóbuszok már megteltek. Előzetesen lehetett jelentkezni a VMSZ helyi szervezeteinél – számolt be az alelnök.

Pál arról is szólt, hogy a Vajdasági Vágta hozadékaként fejlődést lehet tapasztalni a lovasok világában. Meglátása szerint a vágta egy olyan közösségépítő eseménnyé vált, amely megköveteli, hogy jövőre legyen III. Vajdasági Vágta is. Fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy a Vágta Korzón idén is ott lesz a vajdasági stand.

– A vajdasági standot ezúttal is Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének közreműködésével fogjuk berendezni. Reményeink szerint, akárcsak tavaly, most is ez lesz az egyik leglátogatottabb stand. Szerbia budapesti nagykövetségével együttműködve és Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének segítségével idén is mi üzemeltetjük a szerbiai standot is – számolt be az alelnök.