2024. április 25., csütörtök

Roaming nélkül a Balkánon

Öt ország szeptember végén írja alá az erről szóló egyezményt

Montenegró, Szerbia, Macedónia, Törökország és Albánia mobiltelefon-szolgáltatóinak képviselői vettek részt azon a szkopjei tanácskozáson, amelynek témája a telefonos beszélgetések költségének kiegyenlítése volt, azaz a roamingdíj törlése – jelentette be Zoran Sekulić, a montenegrói Elektromos Kommunikációs Ügynökség igazgatója. Sekulić elmondta, hogy az öt ország illetékes minisztere szeptember 29-én Montenegróban az idei Infofest keretében a miločeri nemzetközi konferencián aláírja a roamingdíj megszüntetéséről szóló egyezményt.

– Ehhez az egyezményhez nem szükséges a szolgáltatók beleegyezése, mivel az aláíró felek elektromos kommunikációról szóló törvényei lehetővé teszik a megállapodást. A montenegrói szolgáltatók nem lelkesednek az egyezményért, megfeledkezve arról, hogy az árcsökkentéssel megnövekszik a fogyasztás – magyarázta Sekulić.

A hatályos uniós roamingrendeletnek megfelelően július 1-je óta tovább csökkentek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai.