2024. március 28., csütörtök

Nem elég csak nótázni

A Bácskai Bunyevácok Szövetsége adta át elsőként a listát

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak októberi megválasztására Szerbiában elsőként a Bácskai Bunyevácok Szövetsége – Mirko Bajić listája került meghirdetésre.

A párt szerint az október 26-ára meghirdetett választás sorsdöntő jelentőségű a bunyevác kisebbség további helyzetét illetően, éppen ezért a leendő nemzeti tanácsuk célja az intézményeik erősítése. Erre vonatkozó mottójuk szerint „nem elég csak táncolni meg dalolni – intézményeket kell teremteni a törvénnyel összhangban”.

A párt képviselői, Mirko Bajić, a szövetség elnöke, valamint Miroslava Drvar, a zombori tagozat vezetője zombori sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a Bunyevác Nemzeti Tanács feladata lesz, hogy az iskolában nemcsak a bunyevác beszédet, hanem magát a bunyevác nyelvet is elfogadtassák fakultatív tantárgyként, a tájékoztatásban pedig megőrizzék az eddig elért pozíciókat.

– Az új tájékoztatási törvény adta lehetőséggel élve a BNT saját alapításúként kívánja megtartani a Bunyevác Tájékoztatási Központot, a bunyevácok eddigi egyetlen intézményét. Létre akar hozni egy Kulturális Intézetet, amelyet a BNT és Vajdaság Autonóm Tartomány közösen működtetne, mert erre más kisebbségekkel ellentétben nem volt alkalma. A művelődés terén a BNT át szeretné venni a Bunyevác Matica alapítói jogát, az ugyanis eddig polgárok egyesületeként működött. Az újradefiniált státusú Matica a tudomány, a történelem, az irodalom és a nyelvészet témaköreivel foglalkozik majd – jelentette be a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnöke.

Mirko Bajić azt is elmondta, hogy a bunyevácok 19 tagot választhatnak nemzeti tanácsukba, a Bácskai Bunyevácok Szövetsége listáján ennyi jelölt szerepel, és ismertette a listavezető első öt nevet – köztük egy zomborit –, akik szerinte más bunyevác listák mellett biztosan bejutnak a BNT-be.

– A listánkon szereplőknek több mint a fele nő, és ugyancsak több mint a fele fiatal. Hatékony és tevékeny nemzeti tanácsra van szükségünk, ehhez képzett fiatalok kellenek – összegezte Bajić.