2024. március 29., péntek

Balkáni kiskirályok

A régió leggazdagabb üzletemberei

A Forbes magazin idei listáján a jugoszláv utódállamok négy leggazdagabb üzletembere: a horvát Ivica Todorović, a szerb Miodrag Kostić, a horvát Emil Tedeski és a szlovén Sandi Češko. A legrégebbi amerikai üzleti magazin dióhéjban bemutatta meggazdagodásuk folyamatát is. Ebből közlünk részleteket.

IVICA TODOROVIĆ

A horvátországi üzletember Agrokor vállalata nemrég megvásárolta a szlovéniai Mercator kereskedelmi hálózat 53,12 százalékát. Ezzel a lépéssel Todorović a régió legnagyobb élelmiszer-ellátó hálózatának a tulajdonosa lett, és cégeiben 30 ezer embert foglalkoztat.

Todorović 1951-ben született Zágrábban. Édesapja, Ante az egykori Agrokombinat igazgatója volt, amíg 1971-ben meg nem vádolták, hogy 6 millió német márkát sikkasztott, ezért 4 év börtönbüntetésre ítélték. Később apa és fia sikeres virág- majd zöldség- és gyümölcstermesztő lett. Todorović önálló üzleti karrierjét az Agrokor 1989-es megalapításával kezdte, majd sorra kezdte felvásárolni a kisebb horvátországi élelmiszer-ipari vállalatokat. Mostanra az ő tulajdonában van a Konzum szupermarket-hálózat, a Jamnica ásványvízgyár, az Opera Szálloda, a Frikom fagylaltgyár és egyéb sikeres cégek.

MIODRAG KOSTIĆ

A leggazdagabb szerbiai és a régió második leggazdagabb emberének a vagyonát 520 millió euróra becsülik, amelyet nemrégen megduplázott. Kostić 1983-ban alapította meg a kiskereskedelmi cégét, amely gyorsan megizmosodott és mára 35 vállalatot magába foglaló üzleti birodalommá nőtte ki magát, amelynek 4500 dolgozója van Szerbiában és Ukrajnában. Tizenkét év stabil és folyamatos fejlődés után a mezőgazdasági termékek piacán, a kereskedelemben, a tőzsdén és a bankvilágban létrehozta a cégét, az MK Groupot. Kostić hamar felismerte a vajdasági termőföldek termékenységét, és belevetette magát a cukoriparba: 2002-ben már 3 cukorgyár tulajdonosa, egy évvel később pedig megvette a verbászi Bačka cukorgyárat. 2006-ban megalapította a Sunoko céget, amely a verbászi, antalfalvai (kovačicai), a bácsi és a pecsincei (pećinci) cukorgyárak megvásárlásával Szerbia legnagyobb cukoripari vállalatává vált. Kostić 2011-ben a verbászi Carnexet, a legnagyobb szerbiai húsfeldolgozó-ipari céget beolvasztotta az MK Groupba. Üzleti érdeklődése más területekre is kiterjed, így született meg az MK Mountain Resort kopaoniki szállodákat és vendégházakat magába tömörítő cég, valamint az MK Fintel Wind, amely a megújuló energiaforrásokkal foglalkozik.

EMIL TEDESCHI

A horvátországi Atlantic Grupa alapítója és többségi tulajdonosa a Droga Kolinska élelmiszer-ipari vállalat megvásárlásával megkerülhetetlen lett a régió piacán. Olyan márkák vannak a tulajdonában mint a Cockta, a Grand Kafa, a Stark, a Smoki vagy az Argeta. Tedeschi Splitben született, korčulai kereskedő család sarja, soha nem fejezte be az egyetemet, de jövedelmének egyharmadát Horvátországban keresi meg. A Cedevita kosárlabdaklub tulajdonosa szabadidejét a Hvar szigetén levő villájában tölti.

SANDI ČEŠKO

A szlovéniai milliomos a Studio Moderna hálószoba-tartozékokat, háztartási és wellnesskellékeket forgalmazó cégóriásnak a tulajdonosa. Vagyonát 410 millió euróra becsülik, de Češko híres a szerény életviteléről. A Studio Moderna több mint 20 országban tevékenykedik, nagyrészt Kelet-Európában, a székhelye azonban Hollandiában van.