2024. március 28., csütörtök
AGROŽIV

Éhségsztrájk a községházán

A csődbe jutott Agroživ baromfi-feldolgozó kompánia mintegy ötven dolgozója tegnap reggel éhségsztrájkot kezdett a bégaszentgyörgyi (žitištei) községházán. Mint közölték, tiltakozásukat mindaddig folytatják, amíg nem teljesítik a követeléseiket, illetve amíg nem kapnak írásos választ követeléseikre. Közben pedig várják Aleksandar Vučić miniszterelnököt is, hogy – amint mondják – megismertessék vele az Agroživval kapcsolatos történéseket. Szerintük ugyanis az államvezetőség előtt nem ismeretes, hogy mi vezette csődbe az ország legnagyobb baromfivágóhídját.

Az elmaradt bérek miatt a kompánia mintegy kétszáz dolgozója május 19-e óta sztrájkol. A tiltakozás folyamán az egyik dolgozó agyvérzésben elhunyt. Tiltakozásukat a baromfivágóhíd udvarában tartják, ahonnan most a községháza épületébe vonult a munka nélkül maradt dolgozók egy csoportja. Követeléseiket írott formában átnyújtották a községi elnöknek, majd a dolgozók egy csoportja éhségsztrájkba kezdett.

Jovica Katić, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet vezetője megismételte a dolgozók követeléseit: elsősorban az elmaradt (több havi) bérek kifizetését követelik, valamint azt, hogy a szerbiai kormány készítsen szociális programot a több mint ezer dolgozó számára. Közben választ kérnek arra is, hogy mi lesz azokkal, akik jelenleg nem dolgoznak, miután a baromfi-vágóhidat bérbe vett MibrasBG kompánia az eddigi dolgozók soraiból csak 150 személyt foglalkoztat.

Predrag Amižić, az Agroživ igazgatója a tiltakozókkal hétfőn tárgyalást folytatott, egyik fő témájuk az elmaradt (négyhavi) bérek kifizetése volt. Az igazgató szerint folytatni kell a termelést a baromfivágóhídon az új bérlővel is. A dolgozók többsége azonban úgy véli, nem kell munkát vállalni a bérlőnél.

Az Agroživ – amely sokáig az ország egyik legnagyobb baromfihús-ellátója volt – 2010 óta a Srbijagas tulajdonában van. A MibrasBG kompánia az Agroživ mintegy 150 korábbi dolgozóját alkalmazta, és rajtuk kívül még mintegy száz munkanélküli személyt vettek fel. Ugyanakkor a többi, több mint nyolcszáz dolgozó sorsa bizonytalan.