2024. március 28., csütörtök
JUGOREMEDIJA

Minden csütörtökön a gyárkapu előtt

A nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár egykori dolgozóinak és kisrészvényeseinek egy csoportja tegnap a gyárkapu előtt tiltakozott, követelve a csődeljárás leállítását és az új átszervezési terv elfogadását. Bejelentették, hogy ezentúl minden csütörtökön kilenc órakor a gyárkapu előtt gyülekeznek, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a szerintük elfogadhatatlan helyzetre.

A tiltakozók azt kifogásolják, hogy míg a csődeljárás kezdetekor a gyógyszergyár vagyonát 21 millió euróra becsülték, ám a belgrádi Városi Szakértői Intézet legújabb véleménye szerint a Jugoremedija értéke 68 millió euró. Ez teljesen új helyzetet teremt, amit figyelembe kell(ene) venni.

– Az reméljük, hogy Milan Pajtašev csődeljárási bíró mielőbb elfogadja a Jugoremedija vagyonának új becslését, és ennek tükrében megállapítják a részvények értékét. Emlékeztetném Aleksandar Vučićot, hogy az egyik jelmondata „a polgárok érdeke – mindenekelőtt”. A Jugoremedijának négyezer kisrészvényese van, akiknek az érdekeit szintén védelmezni kellene. Azt is tudni kell, hogy a gyár vagyonának a 42 százaléka az állam tulajdonában van, és a rá eső rész meghaladná a húszmillió eurót – nyilatkozta Milovan Kuručev, a gyár egykori dolgozója, hitelezője és kisrészvényese.

Zoran Bibin kisrészvényes, a gyár egykori dolgozója elmondta: gyülekezésük egyik célja az, hogy megtudják, hova vezetett a dolgozók elmúlt tízévi küzdelme a gyár szabálytalan privatizációja miatt, és hova jutottak a kisrészvényesek. Mint mondta, a magánosítás megsemmisítése után a dolgozók által támogatott vezetésnek sikerült talpra állítania a gyógyszergyárat, és a beruházásoknak köszönhetően most is teljes kapacitással működnek, akár kivitelre is. Ezt bizonyította a gyár értékének legújabb felbecslése is.

A Jugoremediját 2002-ben magánosították, amikor vagyonának a 42 százaléka Jovica Stefanović-Nini niši üzletember kezébe került. Csakhamar kiderült, hogy az új tulajdonos nem teljesítette a vállalt kötelezettségeit, és a dolgozók három és fél évi tiltakozása után a privatizációs szerződést felbontották. Esetük szerepel az EU által közzétett 24 gyanús szerbiai privatizáció között. Az újraindulás sikeresnek ígérkezett, de mutatóik egyre romlottak, stratégiai partnert sem találtak. Emiatt 2012 decemberében csődeljárás indult. Jelenleg az újvidéki Union Medic társaság bérli a gyárat.