2024. március 28., csütörtök

Jeruzsálem nem sok esélyt lát a tartós tűzszüneti megállapodásra

Jeruzsálem szerint kicsi az esélye a tartós tűzszüneti megállapodás megkötésének hétfő éjfélig, az ötnapos fegyvernyugvás végéig. Az izraeli delegáció tegnap reggel ugyan visszatért Kairóba, hogy tovább tárgyaljon a tartós tűzszünet feltételeiről, ám a megbeszélésekre utalva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szokásos kormányülés kezdetén kijelentette: „A Hamász téved, ha azt gondolja, hogy katonai vereségét politikai eredményekre válthatja. A Hamász akkor is téved, ha azt hiszi, hogy szórványos lövésekkel engedményekre késztet minket. Kemény csapások érik mindaddig, amíg vissza nem tér a nyugalom. A Hamász téved, ha úgy véli, hogy nem tudunk sokáig helytállni.”

Juvál Steinic, a stratégiai ügyek minisztere a tanácskozáson azt mondta, hogy „az övezet lefegyverzése nélkül a gázai kikötő a rakéták vámmentes boltja lenne,” utalva a kairói tárgyalások legfontosabb izraeli követelésére, a gázai iszlamisták lefegyverzésére. Naftali Bennet, a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártot vezető, keményvonalas gazdasági miniszter az egyiptomi tűzszüneti megbeszélések felrúgását és egyoldalú izraeli lépéseket szorgalmazott. „Azonnal abba kell hagyni a tárgyalást a Hamásszal, kezünkbe kell venni sorsunkat egy egyszerű képlet alapján: a humanitárius ügyekre igent kell mondani, a terrorra pedig nemet” – vélekedett.

Nemcsak az izraeli, hanem a palesztin oldal is megosztott az egyiptomi javaslat kapcsán, amely egy hónappal elhalasztaná a gázai kikötő ügyét, anélkül szeretne megállapodásra jutni. Mahmúd Abbász palesztin elnök és emberei elfogadják ezt, és erre próbálják rávenni a Hamász elutasító állásponton levő vezetőit. A Kairóban tartózkodó palesztin delegáció bízik benne, hogy sikerül egyezségre jutniuk Izraellel, noha véleményük szerint eddig csekély előrehaladást értek el. Háled Mesaal, a Hamász Katarban élő politikai vezetője azonban egyelőre ragaszkodik legfőbb követeléseikhez, a légi és a tengeri kikötő működtetéséhez. „Azt akarjuk, hogy Gáza lakóinak hozzáférésük legyen a tengerhez és a repülőtérhez” – közölte.