2024. március 29., péntek

Plasztikbomba

Örültem neki, amikor hozzánk is „begyűrűzött” a szelektív hulladékgyűjtés. Gondolok itt elsősorban a pillepalackok kiválogatására és eltávolítására, hiszen köztudott, hogy mennyire rossz hatással vannak a környezetre. Amikor megjelentek az első különböző színű konténerek, különféle felvilágosító akciók is indultak, felnőtteknek és gyerekeknek is. A Regionális Hulladéktároló a tanintézményekben, utcai rendezvényeken, de saját honlapján is képezte az embereket, melyik színű kukába milyen típusú hulladékot kell dobni és hogyan. Ezért nem is esett és a mai napig sem esik nehezemre az ásványvizes, sörös és egyéb palackok különválogatása, széttaposása és azok elszállítása a szelektív gyűjtőpontok valamelyikére, de a konténerekben található hulladék mennyisége alapján úgy gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Fontos másoknak is a környezet megóvása.

Egyszer láttam egy karikatúrát, amelyen a különböző színű szelektív hulladékgyűjtő konténerek voltak láthatóak, illetve, hogy a föld alatt, az ezekbe hajigált szemét mind egy helyre kerül. Először akkor gondolkodtam el azon, mennyi értelme is van a szelektív hulladékgyűjtésnek a Szerbia nevű országban, amikor két évvel ezelőtt kigyulladt itt Szabadkán az Intercord nevű vállalat telepe, ahol éppen ezek a szelektíven összegyűjtött palackok voltak felhalmozva. Emlékezhetünk, napokig, hetekig volt füstfelhőben a város Bajnátnak nevezett része. Ha jobban belegondolok, környezettudatos viselkedésemmel én magam is hozzájárultam ahhoz, hogy minél nagyobb legyen a szennyezés. Ha már ezt említem, nem emlékszem rá, hogy utána valamikor is kaptunk-e olyan tanulmányt, amelyből kiderül, milyen típusú és szintű volt a talaj szennyeződése és ami még fontosabb, a környéken élők egészségkárosodása.

Az utóbbi időben valahogy alábbhagyott a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. A konténerek kinn vannak a megszokott helyeken és gyűlnek. Na de mivel? Ugyebár, szabály szerint a pillepalackokat össze kell taposni és egyesével kell belehajigálni a konténerbe, amely le volt zárva és volt rajta egy szűk nyílás, amelyen keresztül ezt megtehettük. Ma már ezek a konténerek nyitottak, úgyhogy, aki akarja, az zacskóstul beledobja a palackjait és megy is az útjára. Csakhogy… Palicson, a pravoszláv templom és a Trgopromet üzlete közötti hulladékgyűjtő ponton a műanyag palackoknak szánt konténerben több alkalommal is találtam olyan dolgokat, mint amilyen a szőnyeg, használt ing és egyéb ruhadarabok és ehhez hasonlókat. A jelek szerint egyesek lomtalanításra használják ezeket a kukákat és beléjük dobálnak mindent, ami otthon már nem kell.

Azt gondolom, hogy a szelektív hulladékgyűjtés egy pozitív kezdeményezés, általa legalább részben hozzájárulhatunk a környezet védelméhez. De az edukációs munka korántsem fejeződött még be, amint ez a fentiekből is kiderül. Szerintem ezeket a konténereket rendeltetésszerűen le kellene zárni és folyamatosan képezni az embereket arra, hogy használják őket és főleg, hogy arra használják, amire kell, és ne legyen a szelektív konténer egyesek kihelyezett emésztőgödre.