2024. április 20., szombat

Új átszervezési tervet követelnek

Tegnap a gyárkapu előtt tiltakoztak a Jugoremedija egykori dolgozói

A nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár egykori dolgozóinak és kisrészvényeseinek egy csoportja tegnap a gyárkapu előtt tiltakozott, követelve a csődeljárás leállítását és az új átszervezési terv elfogadását. Az volt a szándékuk, hogy követeléseiket átadják a csődeljárási igazgatónak vagy a gyógyszergyár bérlőjének, de ezt nem tehették meg, mivel egyikük sem tartózkodott a gyárban.

Az egykori dolgozók szerint azért kell új átszervezési terv, mert a belgrádi Városi Szakértői Intézet legújabb felbecslése szerint a Jugoremedija értéke 68 millió euró, míg a csődeljárás kezdetekor a gyógyszergyár vagyonát 21 millió euróra becsülték.

– Az egykori dolgozók és a hitelezők bizottsága nevében eljöttünk megnézni, mi a helyzet a gyárban, mivel számunkra érthetetlen, hogy eddig senki sem reagált a legújabb adatokra: a Jugoremedija értéke háromszor nagyobb, mint a csődeljárás kezdetekor állítottak. Úgy látszik, ez senkit sem érdekel. Még az államot sem, amely a gyár vagyonának a 42 százalékával rendelkezik, pontosabban rendelkezhetne, a rá eső rész elérhetné a 25 millió eurót. Követeljük, hogy a bérlő, az újvidéki Union Medic készítsen új átszervezési tervet. Tudomásunk szerint a legújabb értékfelbecslés ellen a bérlő fellebbezést nyújtott be, és indítványozta a gyár vagyonának újbóli felmérését, mégpedig egy újvidéki intézet részéről – nyilatkozta Milovan Kuručev, a gyár egykori dolgozója, hitelezője és kisrészvényese.

Vladimir Pecikoza, a hitelezők bizottságának elnöke szerint nyilvánvaló, hogy az Union Medic, amely 2013 augusztusa óta bérli a Jugoremedija csarnokait, nem szándékozik megváltoztatni a korábban benyújtott átszervezési tervét. Ez esetben viszont a hitelezők bizottsága nem fogja támogatni a dokumentumot, ami azt jelenti, hogy a követelni fogják a bérleti szerződés felbontását.

Zdravko Deurić, a Jugoremedija korábbi igazgatója szerint bebizonyosodott, hogy alaptalanok voltak a korábbi vezetés elleni támadások, hiszen sikerült megőrizni a gyár vagyonát, közben pedig beruházásokba is kezdtek.