2024. április 18., csütörtök

Ősszel megkezdődhet Oliver Ivanović pere

Szerbia garanciát vállalna a háborús bűnökkel vádolt koszovói szerb szabadlábon történő védekezéséhez

Ősszel kezdődhet meg annak az öt koszovói polgárnak a pere, akiket a koszovói hatóságok háborús bűnökkel vádolnak. A vádlottak között van Oliver Ivanović, a koszovói Szerbia, Demokrácia, Igazságosság polgárok csoportja elnöke is, akit a hatóságok 1999. április 14-én Bairban, egy Kosovska Mitrovica melletti faluban elkövetett háborús bűncselekményben való részvétellel gyanúsítanak. A szóban forgó bűncselekmény 31 albán életét követelte. Ivanovićot azzal is gyanúsítják, hogy 2000-ben részt vett az albánok elleni üldöztetésben Kosovska Mitrovica északi részében, akkor tíz albán nemzetiségű polgár veszítette életét. Nebojša Vlajić, Ivanović védőügyvédje szerint az eljárás előre látható időn belül, már az ősszel elkezdődhet.

– Reményeim szerint bizonyítást nyer védencem és a többi vádlott ártatlansága – mondta a védőügyvédje.

Véleménye szerint a vizsgálat botrányos volt és a védelemnek nem volt joga részt venni benne. Szavai szerint türelmetlenül várják az eljárás kezdetét, hogy bebizonyíthassák azt, amit a kezdetek óta állítanak, vagyis, hogy védenceiknek semmi közük a vádiratokban feltüntetett bűncselekményekhez.

Miodrag Brkljač, a szerbiai rendőrség nyugalmazott ezredesének, Dragoljub Delibašićnak védőügyvédje szerint a koszovói különleges ügyészség vádirata „teljes egészében értelmetlen”. Mint megjegyezte, miután kézhez kapják a tanúvallomásokat, még sok-sok idő kell felkészülni a perre, de teljesen felkészültek arra, hogy ezzel a kihívással is megbirkózzanak.

A vád tanúi között nemcsak albán nemzetiségű személyek vannak, hanem szerbek is. A koszovói különleges ügyész elrendelte, hogy a vádlottak előzetes letartóztatását a bírósági eljárás végéig hosszabbítsák meg.

A szerb kormány kész garanciát adni Oliver Ivanović szabadlábon való védekezéséhez, jelentette be Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója.

– Álláspontunk ismert, miszerint elfogadhatatlannak tartjuk Ivanović vádemelés nélküli több hónapos fogva tartását, valamint a tényt, hogy Pristinát teljesen hidegen hagyja a szerb kormány garanciavállalása. Hivatalos úton fogjuk kérni, hogy miután vádat emeltek Ivanović ellen, engedjék szabadlábon védekezni őt. Szerbia garanciát vállal, hogy Ivanović minden pillanatban elérhető lesz az igazságszolgáltatás számára – mondta Đurić, aki szerint Ivanović egy „fair” eljárásban bizonyítani tudja majd ártatlanságát.

Ksenija Božović, a Szerbia, Demokrácia, Igazságosság polgári csoport alelnöke szerint a vádirat összeállításával megteremtették a feltételeket, hogy Ivanović bebizonyíthassa ártatlanságát.

– Remélem, hogy az eljárás során bebizonyosodik, hogy az Ivanović elleni per politikai hátterű – jegyezte meg Božović.

Dušan Janjić politikai elemző szerint Pristina nem fogja megengedni, hogy Ivanović szabadlábon védekezzen és a fogdából egyenesen a tárgyalóterembe küldik majd. Véleménye szerint a vádlottak és a nyomozás biztonsága érdekében Ivanovićnak előbb meg kell majd várnia, hogy megalakítsák a védelmére elrendelt különleges egységet. Szavai szerint ez az év végére vagy a jövő év elejére várható.