2024. március 29., péntek

Stop a tisztséghalmozásnak

Aleksandar Vučić: Tudom, hogy sokan érdekből tagosodtak be az SZHP-be

A Szerb Haladó Párt soraiból egyeseknek szeptember közepéig le kell mondaniuk bizonyos tisztségükről, valamint havi bevételük egy részéről, határozott kedd este a párt főbizottsága. Mindenkinek csak egy fizető tisztsége lehet.

A sajtóhírek szerint tisztséghalmozás és havi bevétel tekintetében az SZHP tagjai közül Dejan Đurđević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke áll első helyen, öt helyről kap fizetést, amelynek összege havonta 330 ezer és 400 ezer dinár között mozog. Őt követi Aleksandar Martinović köztársasági parlamenti képviselő, aki szintén öt helyről havonta 292 830 dinár juttatást kap. Havi 241 ezer dinárral Igor Bečić köztársasági parlamenti képviselő a harmadik helyen áll, 218 ezer dinárral őt követi Zoran Babić parlamenti képviselő és Mileta Poskurica, aki 180 ezer dinárt vihet havonta haza. Persze nem csak az említett öt személynek kell lemondania tisztségeinek egy részéről, a belgrádi lapok szerint a lista szinte végeláthatatlan.

Aleksandar Vučić pártelnök a főbizottság ülésén nyomatékosította, hogy az SZHP számára Szerbia élvez elsőbbséget, és amelyik párttag ezt nem fogja fel, annak nincsen helye köreikben. Az állam nehéz helyzetben van, és kormányfői kötelezettségei miatt nem tud annyi időt szentelni a pártnak, mint amennyit kellene, magyarázta Vučić, majd arra kért minden tagot, hogy felelősségteljesen és elszántan álljanak az ország érdekeihez. A több tisztséget betöltő párttagoknak szeptember 15-ig kell egy funkció mellett dönteniük, nyomatékosította az elnök.

Vučić a főbizottság ülésén is megerősítette, hogy ha az SZHP a következő választásokon nem szerepel jól, akkor lemond pártelnöki tisztségéről.

– Sem időm, sem erőm ahhoz, hogy a párt ügyeivel is foglalkozzak. Annyira megszállottan foglalkozok az állam problémáival, hogy semmi másra nincsen időm. Szerbia azért van a mostanihoz hasonló helyzetben, mert a múltban egyesek felelőtlenül viselkedtek, szavazatokért eladták gyerekeink jövőjét, és adósságokba verték az államot. Elégedetlen vagyok a ténnyel, hogy az SZHP soraiban sem sikerült teljesen megváltoztatni ezt a felfogást. Senki ne higgye azt, hogy nem tudom, mi történik a párt helyi szervezeteiben. Mindennel tisztában vagyok, ezért ha valaki az erkölccsel és a törvényekkel ellenben cselekszik, ne lepődjön meg, ha annak következménye lesz. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sokan azért tagosodtak be pártunkba, hogy megvalósítsák saját lukratív érdekeiket, és nem azért, hogy az ország érdekében tevékenykedjenek. Egyesek még mindig azt hiszik, hogy az állam egy fejőstehén, amelytől örökké el lehet venni. Még azt sem fogják fel, hogy valójában maguktól vesznek el. Senki nem díszíti falfirkával házában a szobák falait. A saját tulajdonunkkal ugyanúgy kell bánni, mint a máséval. Különösen érvényes ez akkor, ha az állam tulajdonáról van szó – fogalmazott Vučić.

Mindezt megelőzően a belgrádi sajtóban a napokban arról olvashattunk, hogy az SZHP tagságának egy része már így is elégedetlen Vučićtyal, mert az nem teszi lehetővé, hogy kielégítsék hatalom és funkció iránti éhségüket.