2024. március 29., péntek

Ki vesz nekem új cipőt?

Teljesen feleslegesnek tartom, hogy arról értesítsük ismét az olvasót, hogy a kedd esti nagy esőzést követően ismét elárasztotta a víz az aluljárót, hogy elterelték a forgalmat a Majsai híd irányába, hogy járhatatlan volt a Tejpiacnál lévő körforgalom és három autó rekedt a Belgrádi úton az Idea bevásárlóközpontnál a fél méteres vízben. Felesleges erről beszélnünk, mert mindenki tudja, hogy ha intenzív az esőzés, akkor mindez bekövetkezik.

Azzal is tisztában vagyunk, hogy nemcsak a város központját érinti ez a probléma, hanem a peremvárosi kisebb utcákat is annyira elönti a víz, hogy a házakat, küszöböket éri. Ha van szennyvízelvezető-csatorna, akkor az a gond, ha nincs, akkor pedig az.
Gondolom az sem meglepő, hogy nem tudtam kijönni az utcámból anélkül, hogy ne merülnék el a sárban és a húsz centiméter mély vízben. Kénytelen voltam menni, nem fordulhattam vissza, mert elkéstem volna a buszt és akkor nem tudom ellátni a rám bízott munkafeladatot. Így dühömben nekivágtam a tócsának, ami elárasztotta a járdát, és nem tudtam hol kikerülni. Annyira mérges voltam, hogy még az sem jutott eszembe, hogy levegyem a cipőm, és mezítláb vágjak neki az útnak, így kiscipőstül, anélkül hogy feltűrtem volna a nadrágom, nekivágtam a víznek. Amikor túljutottam az akadályon, akkor eszméltem fel, hogy amint beérek a városba, bizony új cipőt kell vennem, mert ez annyira átázott, sáros lett, hogy valószínűleg nem dolgozhatom benne végig a napot és nem tudom majd használhatóvá sikálni sem.

Gondolhatja azt az olvasó, hogy vehettem volna ügyesebben is az akadályt. Igen, én is azt gondolom. Most már másként csinálnám, s másként is fogom, mert haza is kell jutnom. Leveszem a cipőm.

Mégis úgy vélem, hogy voltunk mi már eleget leleményesek, mindig mindent meg kell oldania a szegény polgárnak, mert nincs, aki dolgozzon, megoldja az alapvető problémákat. Mert azt mégsem várhatja el a kormány, a városvezetés, hogy mi, szabadkai polgárok nekiálljunk ásni, vegyünk nagyobb átmérőjű szennyvízelvezető-csöveket, azokat fektessük le a saját utcánkba, újítsuk fel a rendszert. Talán még ez sem lenne probléma, csak akkor tisztázzuk, kinek mi a feladata, s hogyan fordulhat elő, hogy legalább 80 éve minden nagyobb esőzéskor járhatatlan a város és senki nem tesz semmit, hogy ez másként legyen.