2024. április 25., csütörtök

„A szülők is felelősek”

Maja Gojković: Csorbultak azoknak a gyerekeknek a jogai, akik gépfegyverutánzatból lőttek az ifjúsági táborban

A Szent Lázár pravoszláv ifjúsági táborral kapcsolatos problémák Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter szerint minden egyes minisztérium hatáskörébe tartoznak, az eset kapcsán azonban elsősorban a belügyminisztérium járhat el. Mivel a szociális központok a munkaügyi minisztérium hatáskörébe tartoznak, ezért a tárca a gyermekjogokra is gondot visel, magyarázta Vulin, majd kilátásba helyezte, hogy beszélgetést szerveznek a táborlakók szüleivel. Elsősorban a szülőket terheli a felelősség, hiszen ők engedték gyerekeiket a szóban forgó táborba, fejtette ki Vulin.

Az interneten a napokban több olyan videofelvétel is napvilágot látott, amelyeken látható, hogy az Igaz Pravoszláv Egyház zelóta rendje szervezésében megtartott táborban a gyerekek gépfegyverutánzatból lőnek. A nevelők terepszínű ruhában felügyelték a lövöldöző gyerekeket, akik szintén terepszínű pólót viseltek. A gyerekek némelyike nincsen tízéves sem.

Maja Gojković, a Szerbiai Képviselőház és a parlament gyermekjogi bizottságának elnöke szintén elítélte a történteket. A táborvezetők magatartása miatt csorbultak a gyermekek jogai, áll a házelnök közleményében, amelyben követeli a hatóságoktól, hogy járjanak az ügy végére. A történtek már csak azért is tűrhetetlenek, mert Szerbia ratifikálta az ENSZ gyermekjogi egyezményét, fogalmaz Gojković.