2024. április 25., csütörtök

Thaçi nyugodtan aludhat?

A brüsszeli hírforrások szerint sincsenek bizonyítékok a szervkereskedelemre és az UÇK parancsnoki felelősségére – Koszovói háborús bűnökkel foglalkozó bíróság alakul

Beigazolódni látszanak a keddi médiaértesülések Clint Williamsonnak, a koszovói szervkereskedelem felgöngyölítésével megbízott nemzetközi nyomozócsoport főügyészének jelentésével kapcsolatban. A jelentést várhatóan a jövő kedden teszik majd közzé. Williamson belgrádi látogatása során találkozott Aleksandar Vučić kormányfővel és Vladimir Vukčević háborús bűnökért felelős államügyésszel is, a hároméves nyomozómunka eredményeiről azonban nem esett szó. A Danas napilap brüsszeli hírforrásokra hivatkozva közölte szerdán, hogy a sajtóértesülésekkel összhangban a szóban forgó jelentés valóban azt állapítja meg, hogy nincsenek bizonyítékok a koszovói szervkereskedelemre és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg központi stábjának felelősségére sem a háborús bűnök elkövetését illetően. Williamson és csapata az 1999-ben lezajlott koszovói háború ideje alatti és azt követően elkövetett háborús bűnöket és szervezett bűnözést vizsgálta. A brüsszeli hírforrás közölte azt is, hogy sikerült bizonyítékokat gyűjteni egyéni felelősség megállapításához szerb civilek ellen elkövetett háborús bűncselekményekről Radonić, Klečka, Zočište és Belaćevac térségében. Hat–tíz személy ellen emelhetnek hamarosan vádat, olyanokról van szó, akiket már korábban is felelősségre vontak, egyesek közülük ma is magas beosztású politikai szereplők Koszovóban az információk szerint.

A jelentés „soványnak” minősíti Dick Martynak, az Európa Tanács szervkereskedelemmel megbízott jelentéstevőjének a koszovói szervkereskedelemről szóló beszámolóját, melynek köszönhető voltaképpen magának a részletes nyomozásnak az elindítása is. Brüsszelben azt mondták a Danasnak, hogy mivel nem sikerült elegendő bizonyítékot gyűjteni a felszabadítási hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények parancsnoki felelősségét illetően, kizárható Hashim Thaçi leköszönő koszovói kormányfő letartóztatása és egy ellene szóló esetleges vádirat megszületése.

A belgrádi napilap megtudta, hogy az Európai Unió 300 millió eurót fog elkülöníteni egy, a koszovói háborús bűnökkel foglalkozó bíróság létrehozására, mely az előzetes tervek szerint jövőre láthatna munkához. A bíróság a koszovói alkotmánnyal és törvényekkel összhangban működne, de speciális hágai bírósági kirendeltsége lenne, melynek megalapítását a koszovói és a holland parlament hagyná jóvá. Mintegy 150 külföldi bíró, ügyész, szakértő és kutató dolgozna az intézményben. Az unió az eljárások befejezését 2020-ra tervezte.