2024. április 24., szerda

A liga támogatja a nemzeti tanácsok megválasztását

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki városi bizottságának tegnapi sajtótájékoztatójának témája a nemzeti tanácsok októberben esedékes (újra)választása volt. Aleksandar Marton, a liga tartományi képviselője ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a kilencvenes években a kisebbségi jogok megsértése mindennapos jelenség volt. A demokratikus változások új, törvényes megoldásokat hoztak ezen a téren, köztük volt a nemzeti tanácsok létrehozása.

A politikus szerint a küszöbön álló választásoknak hozzá kell járulniuk a nemzeti tanácsok munkájának további demokratizálásához, és lehetővé kell tenniük az adott nemzeti közösség minden csoportjának a képviseletét. Ugyanakkor aláhúzta, hogy a nemzeti tanácsok nem lehetnek a politikai pártok gyakorlóterei, hanem azt a célt kell szolgálniuk, hogy egy közösség számára fontos döntéseket hozzanak meg, demokratikus eljárásban.

Aleksandar Marton emlékeztetett arra, hogy ezeken a választásokon azok vehetnek részt, akik feliratkoznak az adott nemzeti közösség választói névjegyzékére. Ezért arra kért minden polgárt, hogy éljen a törvény adta lehetőséggel, iratkozzon fel a választói névjegyzékre, és saját nemzeti közösségében szavazatával vegyen részt a demokratikus választási eljárásban.