2024. március 28., csütörtök

Ivóvíz a medencékben

Nem is annyira koszos a Duna vize

Koszos a Duna vize – állítják azok, akik a strandot és a dunai fürdőhelyeket messzire elkerülik, és a nyári felfrissülés csúcsát a klímaberendezés szüntelen működtetésében látják. Nos, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet elemzései szerint a strandnál június folyamán vett dunai felszíni vízminták 73 százaléka megfelel az európai szabványoknak, mind mikrobiológiai, mind vegyi összetétel tekintetben. A vízminőség harmadosztályú, azaz „mérsékelt ökológiai státusú”, akármit is jelent ez a szakmabeliek körében. Olyankor, amikor a vízminta nem felel meg a szabványoknak, azaz nem ajánlott fürdésre, úszásra, rekreációra, leginkább fekáliás szennyezettségről van szó, amely leggyakrabban a kommunális szennyvízhálózatból kerül a vízbe. Ritkábban állati eredetű szennyeződésről beszélhetünk, de néha maguk a fürdőzők a ludasak a vízminőség romlásában. Ebben az esetben számos kórokozó mikroorganizmus megtalálható a Dunában, és elővigyázatosságból minden fürdés után ajánlott a tiszta vízzel való zuhanyzás. Az egészségileg veszélyeztetettek – gyerekek, várandós nők, idősek, idült betegek – számára semmiképp sem ajánlott a nem megfelelő összetételű vízben történő fürdés.

Vegyi tekintetben a víz szinte mindig kielégítő minőségű, csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a vegyi szennyezettség olyan mértékű, hogy veszélyt jelenthet az egészségre. Sokkal ártalmasabb a napszúrás vagy egy fürdés közbeni baleset...

Az intézetben elmesélték azt is, hogy a vízminőség-ellenőrzéskor régebben sokkal rigorózusabb hazai kritériumokat vettek alapul, így történhetett meg az, hogy a dunai vízminták szinte sosem feleltek meg az elvárásoknak, a víz sosem volt alkalmas fürdésre. Az európai szabványok viszont – amelyeket most mi is átvettünk – sokkal lazábbak, nagyobb mennyiségben engedélyezik a mikroorganizmusok jelenlétét, mint a korábbiakban. Ezeket a szabványokat viszont csak a folyók és tavak esetében alkalmazzák, a medencék és uszodák vizére nem vonatkoznak. Ezeket a vizeket továbbra is a korábbi, szigorú, hazai kontroll szerint osztályozzák, medencéink vize ezért sokkal tisztább, mint az Európai Unió medencéiben. Pontosabban: az uszodáinkba csakis első osztályú, azaz ivóvíz kerülhet.

A strandolók többségét aligha érdekli, hogy mennyire tiszta a víz, ezrével lubickolnak a most jócskán megcsappant folyóban.