2024. április 18., csütörtök

A közvállalatok számára tartogatják a pénzt

A városi parlament tegnap a költségvetés módosításáról is tárgyalt

A városi képviselő-testület tegnapi ülésén a költségvetés átütemezésével kapcsolatos javaslatról vitáztak a tanácsnokok. Az ellenzék élesen bírálta ezt, akárcsak az egyes közvállalatok ügyviteléről szóló jelentéseket. Szerintük a Szerb Haladó Párt köré tömörülő városi hatalom nem oldja meg a gondokat, a városi kincstárból származó pénzt arra használják, hogy a közvállalatok hatalmas veszteségeit fedjék – ez a 2013. évi jelentésekből világosan kiderül. A hatalmon levők viszont azt állítják, hogy a városi pénzből elhárítják a közszférában előállt gondokat, és beruházásokra is fordítanak belőle. Az ellenzékre amiatt neheztelnek, mert csak vádaskodnak az üléseken.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A tegnapi ülésen a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője kijelentette, hogy a költségvetés-átütemezés kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a városi pénzt átömleszthessék a közvállalatokba. – A közvállalatoknak pénzt kellene hozniuk a városi kincstárba, az átütemezéssel viszont csak elvonják az anyagiakat. Attól tartunk, nem beruházásokra, hanem fizetésekre. A 17 közvállalat közül csupán 2-3-nak kielégítő az anyagi helyzete – mondta Zlata Peričin.

A Szerb Radikális Párt szerint két éve vergődik a város a haladók irányítása alatt. Attól félnek, hogy az év végén lesújtóbb lesz az összegzés, mint 2013 végén. – Az átütemezési javaslat egyértelműen a várost vezetők tehetetlenségére utal, nincs sem tervük, sem városfejlesztési elképzelésük. Nem ismerik fel a legfontosabb teendőket, nem mernek szembenézni a gondokkal, inkább a szőnyeg alá söprik őket. Garázdák, tékozolnak – mondta Đurađ Jakšić.

A lakosság számát tekintve a szerbiai városok közül Újvidék rendelkezik a legnagyobb évi költségvetéssel, ezúttal nagyjából 210 millió euróval, mégis félő, hogy a gondok az év végére tetőzni fognak.

A Demokra Párt szerint a közvállalatoknak szánt tekintélyes anyagi segítséggel a rossz ügyvitelt akarják palástolni, ellenben a hatalmas támogatásokból a közvállalati dolgozók nem sokat látnak, bérük késik. Csak a közvállalatok vezetői járnak jól, a pénznek köszönhetően ugyanis eltitkolhatják azt, hogy az elmúlt időszakban csapnivalóan végezték munkájukat.

Az önkormányzat illetékes tagja viszont azt állítja: az ellenzék átütemezésre tett megjegyzései alaptalanok, hiszen a beruházásokra szánt 27 százalékot 28,2 százalékra emelték, ami nem sok ugyan, de rámutat arra, hogy mely irányba tekint a városvezetés. Megmagyarázta, hogy a Városépítési Intézet projektumainak finanszírozásáról van szó, iskolák és óvodák felszerelésének beszerzéséről, a Poslovni prostor közvállalat által épített csarnok építésének költségeiről... Bejelentette azt is, hogy szeptemberben ismét átütemezik a költségvetést, akkor 820 millió dinár sorsáról vitáznak majd. Ebből a pénzből a közvállalatok talpra állítását támogatják majd, továbbá a Radosno detinjstvo szociális programját.

Miloš Vučević polgármestert aligha érdeklik az ellenzék kritikái, szerinte ugyanis ezek állandóan, mindegyik költségvetés-átütemezés alkalmával visszaköszönnek. – Ha adunk pénzt a közvállalatoknak, az a baj, ha nem adunk, akkor meg az a baj. Mandátumom ideje alatt talpra kell állítani őket, nem örülök, hogy ezt nekünk kell megtenni, de azt el kell végezni. Erre a célra 823 millió dinárt tartogatunk – mondta egyebek mellett a polgármester. Hat közvállalat állapota különösen aggasztó.

Elhangzott az is, hogy elálltak a buszokba tervezett elektromos jegymegfizettetési rendszer kivitelezésétől, ehelyett inkább új járműveket vásároltak. Bejelentették, hogy megalakítanak egy bizottságot, amely kivizsgálja majd, hogy 2004 óta milyen visszaélések történtek a közvállalatokban a hivatalos járművek igénybevételének kérdésében. Erről novemberig elkészül a jelentés, a polgármester még bűnvádi feljelentésekkel is fenyegetett. (Lapzártakor az ülés még tartott.)